In media res(et): Ima li spasa za medijsku scenu u Srbiji?

NOVI SAD

Kao posledica nepostojanja funkcionalnog medijskog sistema nastaje divlje informisanje preko društvenih mreža u kojima korisnici plivaju između tačnih i netačnih informacija.

In media res(et): Ima li spasa za medijsku scenu u Srbiji?

Foto: 021.rs

O slobodnim medijima odavno se razgovara, a zvaničnici država se od nastanka štampe i medijske profesije staraju o tome kako će je kontrolisati.

Kada su Srpska napredna stranka i nekolicina stranaka iz opozicije potpisala Sporazum o izbornim uslovima, jedna od tačaka je bila i otvorenost medija i javnih servisa ka debati, a ovi uslovi se ponavljaju već godinama unazad. 

Pročitaj još

Gavrilović: Posledica medijskog cepanja može biti i društveno cepanje

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović kaže za 021.rs da je jedan od glavnih osnova otvaranja medija ka debati rešavanje pitanja uloge RTS-a kao javnog medijskog servisa.

Ako pogledate analize javnog servisa, on je za razliku od privatnih televizija povučen, samoisključiv i on pokušava da bude nevidljiv. Ono što je još jako bitno je i regulacija medija, odnosno Regulatorno telo za elektronske medije (REM). Da mi imamo drugačiji medijski servis i drugačiji REM – i medijska scena bi bila drugačija, navodi Gavrilović.

On dodaje kako je kroz istraživanja još utvrđeno i da građani prelaze od informisanja ka samoinformisanju, a uticaj društvenih mreža posebno raste među mlađim generacijama.

“Mlađi i obrazovaniji idu ka društvenim mrežama, a tu ima i proverenih i neproverenih informacija i mislim da je u stvari to neko ‘divlje’ informisanje reakcija na činjenicu da mi nemamo funkcionalni medijski informativni sistem, za šta odgovornost snose REM i RTS, kaže Gavrilović.

Nedavno je BIRODI napravio analizu Izveštaja REM-a o izveštavanju monitorisanih pružalaca medijskih usluga tokom izborne kampanje koji je, između ostalog, otkrio da je sama metodologija kojom je REM radio monitoring suprotna od one na koju su se pozivali kada su je pravili.

REM je napravio metodologiju koja je u principu sakrila ključnog aktera ove izborne kampanje, a to je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Naime, on je bio dominantan akter čak i po njihovim podacima, ali oni to u obrazloženju i analizi nisu elaborirali. Ono što smo još u analizi otkrili jeste da su mediji bili dominantno pozitivni ka akterima na vlasti, ali i da su opoziciji dali mogućnost da sebe predstave, odnosno da budu pozitivno predstavljeni, ali su i dalje nesrazmerno malo vremena dobili i u ovakvim emisijama”, smatra Gavrilović.

On dodaje kako ni za vreme izbora publika nije imala nikakvu debatu, a posebno ne na nivou predsedničkih izbora.

Mi nismo imali sučeljavanje kandidata i ono što su mediji trebali da urade u izbornom procesu, pre svega mislim na medije sa nacionalnom frekvencijom, čiji zadatak jeste da pitaju, da analiziraju, da propituju i podsećaju kandidate izborne liste, a oni prosto nisu to radili. Posle izbora se situacija vratila na staro, kaže Gavrilović.

Komentarišući odluku REM-a da obnovi dozvole za emitovanje na nacionalnim frekvencijama emiterima koji su ovu dozvolu već imali, Gavrilović smatra da su ti mediji u stvari nagrađeni za lojalnost Aleksandru Vučiću. 

“Ono što mi vidimo iz naših monitoringa koje radimo već deset godina, a pre svega mislim od 2016. godine kada je počela da se uspostavlja situacija koju danas imamo jeste da one televizije koje su bile lojalne Aleksandru Vučiću kao glavnoj političkoj figuri da su one koje su ponovo dobile nacionalnu frekvenciju. Tu se prosto ništa ne menja i ti mediji su u stvari nagrađeni za lojalnost, dodaje on.

Naglašava da u Srbiji, prema istraživanjima, postoji asimetrična konfederacija dva medijska prostora – jedan koji se vezuje za korisnike usluga MTS-a kao kablovskog operatera, a druge SBB-a.

“Kablovski operater MTS pokriva šire i veće područje nego što to pokriva SBB. Ova podela uzrokuje stvaranje paralelnih stvarnosti koje utiču na društveni i politički život u Srbiji. Iz naših israživanja zaključujemo da su ovo dva različita medijska prostora gde neretko imate i različita viđenja o istim događajima. Kao posledica medijskog cepanja može doći i do društvenog cepanja, kaže Gavrilović.

Lazović: Kada nešto poredite sa nulom, sve je beskonačno veće

Narodni poslanik pokreta Ne davimo Beogra Radomir Lazović za 021.rs kaže da su javni servisi tokom izborne kampanje bili mnogo otvoreniji u odnosu na sada ili ranije.

“Ukoliko poredite sa nulom nešto, sve je beskonačno veće. Javni servisi su sada potpuno zatvoreni za kritiku vlasti ili uopšte društvenih pojava koje izazivaju potezi vlade ili odluke vlasti. Srpska napedna stranka se uvek trudi da rok izborne kampanje ostavi minimalni kako bi prostor koji opozicione partije dobijaju u medijima i koji je zakonski definisan i garantovan bio što manji”, kaže Lazović.

On naglašava kako bi medije mogao da podeli na tri nivoa – na one koji odgovorno i profesionalno rade svoj posao, na one koji su kontrolisane od strane vlasti i na one koji su zloupotrebljeni od strane vlasti.

Mediji koji su kontrolisani od strane vlasti oni zapravo ignorišu opoziciju, dok ovi koji su zloupotrebljeni ne ignorišu opoziciju nego vrše direktne napade, blaćenja i uništavanje života ljudi sa kojima se vlast ne slaže. Tako je u skladu sa ovom podelom bilo i za vreme kampanje, s tim što su oni koji inače ignorišu opoziciju im pružili neki prostor u svojim medijima. Oni koji su zloupotrebljeni, poput Pinka, Informera, Kurira, Hepija i ostalih su bili još žešći napadači na bilo koju reč koja je kritika rada vlade”, ističe Lazović.

Pluralizam mišljenja i ideja kao nepostojeći ideal na medijskoj sceni

Radomir Lazović naglašava kako ne misli da svi mediji treba da rade isto, nego da je sasvim normalno da postoje različiti uglovi iz kojih dolaze neke vesti, kritike ili analize.

Potrebno je da se čuju svi glasovi u jednom društvu ili što veći broj kako bi se obezbedio jedan pluralizam mišljenja i ideja i mislim da bi svako društvo trebalo tome da teži. Međutim, naše društvo teži da se taj pluralizam zapravo ukine i da se isključivo čuju stavovi vlasti, a opozicija tu nema šta da traži”, kaže Lazović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić je ranije za 021.rs rekao kako se većina medija danas u Srbiji ponašaju kao “desperadosi” sa Divljeg zapada, a da oni nisu klasični propagandisti koji ulepšavaju sliku vlasti, nego su i oružje sa obračun sa neistomišljenicima.

Mi ovde imamo scenu gde se 80-90 odsto medija koji su pod manjom ili većom kontrolom vlasti ponašaju kao ‘desperadosi’ za Divljeg zapada koji su u najvećem broju revolveraški mediji koji ne paze ni na šta. Uništavaju medijsku scenu i ono krhko javno mnjenje koje je ovde nekako stvoreno posle 2000. godine. Mi još uvek nemamo u pravom smislu reči javnost, ne raspravljamo o mnogim stvarima nego se te stvari banalizuju zahvaljujući svim tim vučićevićevima, sarapama, marićima… To nisu samo klasični propagandisti koji ulepšavaju sliku vlasti, nego su i oružje u rukama te vlasti za obračun sa neistomišljenicima, rekao je Bodrožić.

Radomir Lazović smatra da bi za otvaranje medija u slobodnom društvu trebali da budu odgovorni oni koji vrše vodeće funkcije u određenim medijima, ali da to nije slučaj i sa Srbijom i da se, kako kaže, boji da je naše društvo ipak oteto od strane vlasti.

“Ne bi SNS trebalo da bude odgovoran za ponašanje RTS-a, već bi ono samo trebalo da ima svoje nezavisno uredništvo koje jednostavno sprovodi zakon, ali u našoj zemlji to nije slučaj. Jedine promene u ovom društvu u ovom trenutku vidim ukoliko postoji veliki pritisak građana i jasnosti da se oni ostvare. Što se tiče medija, čini mi se da je to dosta dobro preoteto od strane SNS-a i ne vidim neke pomake u tom smislu”, zaključuje Lazović.

Zoran Gavrilović dodaje i da bi prvi zadatak nove skupštine trebalo da bude da osnuje odbor koji bi se bavio medijskom situacijom u Srbiji.

Ovo je trend koji traje već deset godina, bez naznake da će se išta promeniti ukoliko parlament ne počne da obavlja svoju ulogu. Jer su to u stvaru stubovi – parlament, javnost i vladavina prava. Kada imate ličnu vlast koja je sve to suspendovala onda ovo o čemu mi pričamo o dijalogu i razgovoru to je sve dovedeno u pitanje”, zaključuje Gavrilović. 

Izvor i foto: Radio 021

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare