Imaju li lekari i osoblje u bolnici zaštitnu opremu i kakvu?

LESKOVAC

Na pitanje kako je moguće da većina lekara i medicinskog osoblja na infektivnom odelenju Opšte bolnice bude pozitino na virus kovid-19 i dali oni uopšte imaju zaštitnu opremu, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je da imaju zaštitnu opremu, kao i sve ono što je dostupno i u drugim bolnicama.

„Moramo da shvatimo da smo mi u svakodnevnom kontaktu sa drugim ljudima, ali su oni u direktnom kontatku sa inficiranim osobama. Verovatnoća da oni ostanu zdravi je minimalna. I što više i duže rade veća je opasnost da do toga i dođe. Mi smo člana gradskog veća i pomoćnika gradonačelnika, koji su lekari po struci, poslali da rade kao ispomoć u bolnicu. Oni su dali ostavke na te funkcije. Svesni smo da je potrebno izvući maksimum od ljudi koji su završili medicinu.“

On je objasnio i da pojedina zaštitna opreme, kada se navuče u njoj mora da se radi osam .

“Ne može da se ide ni u toalet, ja to mogu da izdržim ali mnogi lekari ne”, rekao je Cvetanović.

U Opštoj bolnici je započeo i proces testiranja pacijenata, a direktor Opšte bolnice kaže da su, pored pacijenata, testirani u svi zaposleni koji su se u tom trenutku zatekli na svom radnom mestu.

„Biće testirani svi radnici bolnice kad dođu na posao, jer ne želimo da ih zovemo da dođu samo zbog testiranja. Testiranje se obavlja po prioritetima, najpre oni koji su najizloženiji virusu, kao što je infektivno odelenje, što smo već i uradili. Zatim ide grudno, deo fizikalnog, urgentni centar i dijagnostika. Ne postoji medicinski radnik koji ne dolazi u kontakt sa obolelim, bez obzira da li je bolnica, Dom zdravlja, ambulanta opšte prakse… Posao lekara je lep, ali u ovakvim situacijama, koja se desi jednom u sto godina, svi budemo izloženi. Lekari o kojima pričamo su imali kompletnu opremu, ali boravak u skafanderu, sa naočarima, maskama, rukavicama i to po osam sati je jako neprijatno. Vi imate neke normalne potrebe kada morate da skinete te skafandere zbog toaleta, da popijete neko osveženje, da jedete… U tom trenutku je sve po vas rizično… Kad kažem uposlenici ja tu ne mislim samo na medicinske radnike, nego na kompletno osoblej bolnice, gde su i servirke, higijeničarke, itd… Svi su oni opremljeni zaštitnom opremom.“

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Uposljenji bolnice
Uposljenji bolnice
4 godine pre

Uvazeni doktori,rukovodioci grada i bolnice,svi mi koji smo tamo znamo da osim vise puta opranih i koriscenih rukavica i maski nije bilo skafandera i druge zastite….toga nema u dovoljnoj meri ni na rehabilitaciji cije osoblje izlazete riziku.Najmanje sto mozete da lekare i sestre koji su zarazani ne optuzujete da su jos i krivi jer ne znaju kako da se ponasaju.Poslacete druge i oni ce proci tako.Zasto ne dozvolite medijima da prikazu ta odeljenja?Zasto sami ne budete primer jer kako kazete vi mozete da budete u dkafanderu 8 sati?

Zana Marijana
Zana Marijana
4 godine pre

Pola grad ima bude ozračen jer koliko vidim dr. Cvetanović će radi na rentgen aparati….

Pera lozac
Pera lozac
4 godine pre

Ovom izjavom mesko je nadmasio samog sebe i jos jednom dokazao svoj visoki intelektualni nivo.

Sofi
Sofi
4 godine pre

Nema opreme u bollnici za zdravstvene radnike. . Sramota , nazovi gradonacelnika i nazovi direktora. OSTAVKE. OTKAZI. I ZATVOR.