Iljir Meta za RSE: Samo zajedno možemo napred

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MEDVEDJA

„Više se ne takmičimo međusobno, već sa vremenom koje smo izgubili. Samo preko jačanja mira i poverenja u regionu, možemo da budemo jedna regija, koja će garantovati budućnost za našu decu“, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa predsednik Albanije Iljir Meta.

Sa njim smo razgovarali u Medveđi, opštini na jugu Srbije, gde je prvi čovek Albanije boravio u neformalnoj poseti. Dočekali su ga predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković, predsednik opštine Medveđa i lokalni odbornici, sa kojima je razgovarao o poboljšanju saradnje, ali i o unapređenju položaja Albanaca na jugu Srbije. U razgovoru za RSE, između ostalog govori o odnosima Srbije i Albanije, potencijalima za saradnju dve države i njihovom putu ka Evropskoj uniji.

RSE: Nije uobičajeno da predsednik jedne države dolazi u privatnu, neformalnu posetu. Isto tako, nije uobičajeno da ga dočekuje bilo ko osim kolege, predsednika države. Zbog čega je vaša poseta opštini Medveđa izgledala ovako?

Meta: Do ove posete je došlo na moj zahtev. Pozvan sam u ponedeljak (27. novembra) na jedan događaj u Gnjilanu na Kosovu, i hteo sam da iskoristim priliku da dođem u Medveđu, jer je blizu. Dobio sam zahteve Albanaca iz Medveđe da dođem, da ih posetim. Kritikovali su nas da smo zapostavili Medveđu, i sada sam imao vremena da budem ovde. Ranije sam bio u Preševu i Bujanovcu. Tamo je bio i predsednik Nišani (Bujar, bivši predsednik Albanije, prim.nov.), ali su odlazili i drugi rukovodioci Albanije, tako da sam hteo ovo vreme da posvetim samo Medveđi.

Činjenica da sam ovde pokazuje da je Srbija otvorena zemlja. I činjenica da je gospodin Stanković kao predstavnik Vlade Srbije svoju nedelju posvetio meni, kao i mnogo predstavnika opštine i zvaničnika iz Medveđe koji su mi organizovali dobrodošlicu, čini da se osećam veoma dobro. Vidim dobru perspektivu za saradnju u opštini Medveđa. Jako je važno da ova opština ima bolju perspektivu i da njeni građani ostanu ovde, da ne misle da se sele odavde, bez obzira na to da li su oni Albanci ili Srbi.

RSE: Da li ste očekivali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dođe ovde da vas dočeka, i da zajedno obiđete ove ljude i čujete njihove probleme?

Meta: Nisam to očekivao jer je ova poseta jednostrano predložena sa moje strane, zbog toga što je moj raspored prilično popunjen i verujem da me predsednik Vučić razume. Zna se da je i on dosta angažovan na poboljšanju odnosa Albanaca i Srba u čitavom regionu.

RSE: Koji su to problemi na koje su vam ovde ukazali i o čemu ste najviše razgovarali?

Meta: Razgovarali smo o povećanju razmene između gradova u Albaniji i opštine Medveđa, pričali smo i o tome da organizujemo zajedničke kulturne aktivnosti u Medveđi, ali i u Albaniji, zajedničke sportske aktivnosti. Pričali smo i o problemu knjiga na albanskom jeziku i zajednički se nadamo što bržem rešenju ovog problema. Pričali smo i o razmeni u turističkom smislu. Mislim da Medveđa ima veliki potencijal koji može bolje da se promoviše i upotrebi.

I lično ću biti angažovan u takvoj promociji s obzirom na termalne vode i druge resurse koje sam ovde video, kao i mnoge druge mogućnosti koje postoje. Mislim da je posebna dobrodošlica koja mi je ovde priređena sama po sebi atrakcija, uz sve što su ovi građani uradili. To je učinilo da me prisvoje i da razmišljam kada ću se ovde vratiti.

RSE: Kako se, po vašem mišljenju, rešavaju problemi Albanaca na jugu Srbije, spomenuli ste udžbenike, taj problem postoji dosta dugo?

Meta: Mislim da će rešavanje ovih problema svakako biti proces, koji će ići paralelno sa pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, kao što i kod nas u Albaniji što se tiče manjina taj proces ide paralelno sa procesom pristupanja. To je proces koji zahteva strpljenje, kontinuitet u rešavanju i veliku volju da gledamo napred. Mislim da je važno da Albanci u Preševskoj dolini sarađuju sa Srbima i imaju razumevanja jedni za druge i za sva pitanja koja traže odgovore i rešenja. Istovremeno i da ojačaju saradnju sa institucijama Republike Srbije. Takođe i sa međunarodnim faktorom u Srbiji koji prati napredak zemlje, a koji može da pruži važne savete za postizanje ovih standarda.

RSE: Spomenuli ste nužnost saradnje sa institucijama Srbije. Neretko se, međutim, mogu čuti ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, upravo ove na jugu. Kako na tu ideju gledate?

Meta: Mislim da jedina promena granica treba da se desi u našim glavama i moje uverenje je da je svaka nacija na Balkanu negde većina, a negde manjina. Promena granica nikada nije rešenje. Ali, važno je da se manjine poštuju gde god da one žive.

RSE: U Srbiji je u toku unutrašnji dijalog o Kosovu koji je pokrenuo predsednik države, šta mislite da bi trebalo da bude centralno pitanje i konačni rezultat tog dijaloga?

Meta: Želim da verujem i verujem da je rukovodstvo Srbije svesno izazova koje ima Srbija, ali i region, i da će doneti odluke koje će koristiti i Srbiji i celom regionu.

RSE: Kakve bi te odluke trebalo da budu?

Meta: Odluke koje nisu pod uticajem prošlosti i koje ne utiču na našu budućnost. Verujem da su to odluke koje će pomoći i Srbima i Albancima da ojačaju poverenje, ali i saradnju i suživot na celom Balkanu. Albanci i Srbi mogu u vrlo kratkom vremenu da promene imidž i pecepciju našeg regiona. A to je najkorisnije za naše privrede. Naš region ima ogromne potencijale koji nisu iskorišćeni u smislu privrednog razvoja. U ostvarivanju ovog potencijala smetalo je to što nisu prevaziđena neka fakta iz prošlosti. Ja sam veliki optimista, zato sam i danas ovde, i uveren sam da ovo nije poslednja poseta.

Verujem da ćemo u budućnosti imati više konkretne saradnje jer nam je ona potrebna, a ne retorika o saradnji. Majka Tereza je rekla jednu veliku stvar koju nikada neću zaboraviti – možda ne može svako od nas da uradi po jednu veliku stvar, ali svako može da uradi jednu malu stvar sa velikom ljubavlju. U ovu posetu sam došao sa velikom ljubavlju i primljen sam lepše nego što bih to bio u svom rodnom kraju. Ovde su mi služili nekoliko vrsta rakija, mnogo više nego tamo odakle sam, a moj kraj je poznat po proizvodnji rakije. Ovo je pokazatelj prijateljstva i velikodušnosti, ali i saradnje.

Albanci i Srbi mogu u vrlo kratkom vremenu da promene imidž i pecepciju našeg regiona: Iljir Meta

RSE: Moram vas vratiti na političko pitanje odnosa Beograda i Prištine. Mislite li da će Srbija na koncu priznati nezavisnost Kosova?

Meta: Kosovo je sada realnost, priznato od strane oko 115 država, mnogo država Evropske unije, gde svi želimo da idemo. Ali, već sam dijalog između Srbije i Kosova je veliki pozitivan korak koji poštuje i tu relanost, i koji zahteva da se prevaziđu mnoge praktične prepreke koje postoje za građane. Verujem da je i za Kosovo i za Srbiju, i za Albaniju i za ceo region budućnost zajednička. I verujem da će Srbija doneti potrebno odluke u potrebnom vremenu. U svom interesu, ali i u interesu celog regiona, jer ti interesi više ne mogu da se dele.

RSE: Govorili ste o procesu pristupanja Evropskoj uniji, da li mislite da bi ubrzanje procesa prijema Srbije, Albanije i Kosova od strane Brisela ubrzalo normalizaciju odnosa?

Meta: Svakako. Bez sumnje mislim da je Evropska unija platforma za promenu naših života. Vidim i ogroman potencijal koji nije iskorišćen sa naše strane, naročito u smislu privrede, poboljšanja infrastrukture, turizma i mnogih drugih stvari koje povezuju naše zemlje. Mi se više ne takmičimo međusobno već imao takmičenje sa vremenom koje smo izgubili. Zajedno imamo i druge izazove u svetu. Samo preko jačanja mira i poverenja u regionu, možemo da budemo jedna regija koja može nešto da ponudi i da bude konkurentna, koja će garantovati budućnost za našu decu i našu omladinu ovde.

RSE: U Beogradu ste poslednji put bili kao ministar spoljnih poslova, možemo li vas uskoro očekivati ponovo?

Meta: Mnogo mi se sviđa Beograd, često sam dolazio i dolaziću i u budućnosti. Tamo postoji jedna odlična Katedra albanologije, ne kao u drugim glavnim gradovima. Postoje mnogi krajevi gde se mogu čuti tradicionalne albanske pesme koje sa mnogo žara pevaju i Srbi i Srpkinje. Mogu reći da mi nedostaje Beograd i da tamo imam mnogo prijatelja, ne samo u svetu politike, nego i intelektualaca civilnog društva i mnogo dobrih ljudi koji su željni promena i poboljšanja odnosa Srba i Albanaca.

RSE: Jeste li u kontaktu sa predsednikom Srbije, planirate li, osim privatnih, i zvaničnu posetu?

Meta: Mislim da je predsednik Vučić afirmisan kao političar koji gleda ka budućnosti. Imao sam zadovoljstvo da ga sretnem u Tirani kada je bio premijer, a ja sam tada bio predsednik Skupštine. Imali smo veoma dobar sastanak. Razmenili smo i mnogo pozitivnih poruka kada smo i on i ja bili izabrani za predsednike. Verujem u budućnost odnosa naše dve zemlje, ali i naših naroda. Što više razmena budemo imali, toliko je sigurnija budućnost naše dve zemlje.

Jako sam zadovoljan što se broj turista iz Srbije svake godine značajno povećava, i oni se iz Albanije vraćaju sa najboljim utiscima. Naravno, i mi smo zainteresovani da promovišemo kapacitete i turistički potencijal Srbije. Čuo sam od mnogih Albanaca iz Albanije da je Kopaonik veoma lep i jedva čekam da tamo odem.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare