I u Vranju vakcinišu stanovništvo kineskom vakcinom

VRANJE

U utorak, u Zavod za javno zdravlje u Vranju stiglo je 1.398 vakcina kineskog proizvođača Sinofarm. Od srede, 20. januara, preko kol centra Kancelarije za mlade, biće pozivani isključivo oni građani koji su se preko eUprave izjasnili za kinesku vakcinu.

Zbog toga je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, sa saradnicima, organizovao sastanak sa predstavnicima Zdravstvenog centra Vranje, Zavoda za javno zdravlje i nadležnim gradskim službama. Bilo je reči o operativnim aktivnostima na imunizaciji stanovništva.

Vakcinacija će biti sprovedena po prioritetima.

Najpre će biti pozvani zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa najvišim rizikom od nastajanja ili prenošenja infekcije, u jedinicama intezivnog lečenja u kovid bolnicima, kovid ambulantama domova zdravlja i prijemno-trijažnim centrima bolnica, kao i zaposleni u kovid bolnicama u direktnom kontaktu sa obolelima na odeljenjima
zaposleni u laboratorijama za direktnu dijagnostiku kovid 19,
zaposleni na intenzivnom lečenju i hirurškim odeljenjima u ne-kovid bolnicama, zatim zaposleni na ostalim odeljenjima u ne-kovid bolnicama, zaposleni u domovima zdravlja, zaposleni u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite.
Osobe starije od 65 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, osobe starije od 75 godina u opštoj populaciji, osobe u starosnoj grupi 65-74 godine u opštoj populaciji sa višestrukim faktorima rizika.

Slede korisnici ustanova socijalne zaštite (osim domova za stara lica) u kojima je otežano ili nemoguće sprovođenje nefarmakoloških mera prevencije i suzbijanja, osobe sa komorbiditetima koje ne spadaju u starije uzrasne grupe stanovništva, zaposleni u službama/ustanovama od vitalnog značaja (sa povišenim rizikom od nastanka ili transmisije bolesti ili koji ne mogu da obezbede fizičku distancu), zaposleni u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi koji su posebno izloženi infekciji (neposredni rad sa strankama, rad na terenu i sl.) ili koji su posebno ugroženi od nastanka teških oblika bolesti i smrtnog ishoda (prisustvo komorbiditeta), zatim u komunalnim i javnim preduzećima,
Ministarstvu unutrašnjih poslova i pravosuđu, preduzećima i ustanovama od posebnog značaja za funkcionisanje društva koje odredi Vlada Republike Srbije ili organ uprave kome Vlada Republike Srbije poveri izradu takve liste prioriteta, kao i zaposleni u obrazovanju u ustanovama sa većim rizikom od transmisije virusa (fakulteti i srednje škole), u predškolskim ustanovama, ostali zaposleni u obrazovnim ustanovama.

U grupi prioriteta su i esencijalno osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora, zaposleni u laboratorijama sa viskim rizikom od infekcije, kao i osobe određenog socijalnog statusa.

Vakcinaciju stanovništa će sprovoditi 14 lekara i 28 medicinskih sestara, u dve smene od 8 – 18 sati, na sedam punktova.

To su Odeljenje opšte medicine, Odeljenje medicine rada, Patronaža, Služba za infektivne bolesti, ambulante u Donjem Vranju i Oglednoj stanici, kao i Zdravstvena stanica u Vranjskoj Banji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare