I u Vranju obeležen Dan primirja

VRANJE

Kraj Spomenika žrtvama bugarskog okupatora od 1915. – 1918. u Vranju je komemorativnim skupom obeležen 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.  

Veliki  rat je ostavio velike posledice u celom svetu, rekao je  predsednik Skupštine grada Dejan Tričković. 

On  je istakao da su srpska država i srpski narod, oduvek na raskrsnici puteva i udaru velikih osvajača. I ovog puta našli su se u vrtlogu rata i svih njegovih strahota. 

„Ogroman broj srpskih vojnika i civila bio je prepušten najtežim, neretko i nemogućim, uslovima preživljavanja. Ali nisu posustajali. Suprotstavili su se svim ratnim strahotama, i nastojanjima neprijatelja da se uništi srpski narod i srpski identitet. Žrtva koju je srpski narod podneo u Velikom ratu, ali i želja i volja da se krene napred, da sve ratne strahote ostanu u prošlosti, doprineli su da poput feniksa, iz pepela, vaskrsne srpska država“, rekao je Tričković. 

Predsednik lokalnog parlamenta je poručio da niko ne sme da zaboravi crne stranice srpske istorije. 

„Naša je dužnost da negujemo kulturu sećanja, da nikada ne zaboravimo herojstvo i čojstvo naših predaka. Takođe, da buduće generacije upoznamo sa istorijom, da ih naučimo da sa dužnim pijetetom pamte požrtvovanost našeg naroda. Da pamte i slave imena onih koji su svoje živote ostavili na ratištima, da bi sačuvali svaki pedalj otadžbine, da bi sačuvali Srbiju“, istakao je. 

Na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora, vence i cveće položili su predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, Policijske uprave, BIA, brojnih udruženja i obrazovnih ustanova. Pomen poginulima služio je vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom.  

U programu su učestvovali hor Medicinske škole „Dr Izabel Emsli Haton“ i učenici vranjske gimnazije. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare