I u Vranju obeležavali početak NATO bombardovanja

VRANJE

Na području Vranja, tokom NATO bombardovanja poginule su 62 osobe , teže i lakše povređeno je 207 osoba.

„Danas se podsećamo svih njih i ne zaboravljamo“, rekao je na  komemorativnom skupu pred spomenikom žrtvama NATO bombardovanja gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Skup je počeo himnom „Bože pravde“. Nakon toga pomen poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije vranjske.

„Vranje je punih 48 dana bilo pod bombaškim napadima iz vazduha. Gađano je 78 vojnih i civilnih ciljeva, na koje je ispaljeno ukupno 1.119 projektila koji su oštetili 4.500 objekata na širem području opštine“, rekao je Milenković .

Milenković je kazao da ne smemo da zaboravimo da Srbija nikada nije vodila osvajačke ratove, već uvek i samo oslobodilačke i odbrambene.

„I sada, kada rukovodstvo države vodi grčevitu diplomatsku borbu za trajno rešenje suprotstavljenih interesa na Kosovu i Metohiji, potrebno je da budemo, više nego ikad, složni i odlučni. Da sačuvamo mir i stabilnost na našim vekovnim ognjištima“, rekao je gradonačelnik.

Vence i cveće na spomenik položile su delegacije Grada Vranja, Vojske Srbije, gradske opštine Vranjska Banja, Policijske uprave, BIA, članovi porodica poginulih, predstavnici udruženja i škola.

Prigodan program povodom sećanja na 24 godine od bombardovanja izveli su članovi Hora Muzičke škole Stevan Mokranjac“ u Vranju i učenica Gimnazije Leonora Ristić.(kraj) ZS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare