I u Nišu održan regionalni skup o etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave

  NIŠ

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština u sali Skupštine Grada Niša, održan je  regionalni skup o etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave. Skup je otvorio predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić.

Važnost etičkog kodeksa je upravo u tome da funkcioneri prepoznaju na koji način treba da se odnose i prema svojoj dužnosti koju obavljaju, a koju su im građani poverili, i kako će se ponašati prema drugim ljudima i službenicima.

„Kodeks treba da služi kao podsetnik funkcionerima, ili kao jedna vrsta navigacije u upotrebi etike u obavljanju javne službe koja im je poverena. Tu nema kažnjavanja, kaznu treba da daju birači. Suština Saveta je da pomogne funkcionerima na koji način nešto može da se ispravi i unapredi“, rekao je Novak Gajić, autor Vodiča za primenu etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave.

                               Funkcioneri bi trebalo sami, preuzimajući funkije da prihvate i da se pridržavaju etičkog kodeksa ponašanja.

                               „Ovo je samo jedna od sesija koja je održana u Nišu na kojoj smo govorili i o primeni vodiča za edički kodeks lokalnih funkcionera. Kada se govori o ovom kodeksu govori se samo o obaveznosti njegovog poštovanja, što samo znači da je on deklarativnog, a ne normativnog karaktera, ne postoje sankcije za nepredržavanje etičkog kodeksa. Međutim, donošenjem same Odluke na Skupštini grada Niša uvešćemo i jedan viši stepen odgovornosti samih funkcionera.“, kazao je dr Džunić.

                                 Skupština grada Niša već je 2008. godine usvojila etički kodeks i on je na snazi. Takođe, funkcioniše i komisija za praćenje etičkog kodeksa funkcionera u Gradu Nišu.

                                 „Ono što smo danas čuli, to je drugačiji model formiranja tog tela, koji podrazumeva konkurs pri predlaganju lica koja će biti u tom savetu ili komisiji. Danas imamo Komisiju za praćenje etičkog kodeksa koju je formirala Skupština na predlog predlagača, a predlagači su bile odborničke grupe. Sada već imamo predlog kako bi taj savet ili komisija mogao da bude funkcionalniji i kako bi ta lica koja bi ga činila bila izabrana. Predlog je da to bude po konkursu, ali opet kažem Zakon ne predviđa obaveznost ovog kodeksa. Svakako on mora da postoji zbog svih nas funkcionera, ali i zbog građana koji su nam dali poverenje“, istakao je Džunić.

                           Stalna konferencija gradova i opština održaće skup u sedam lokalnih samouprava. Jedna od prvih opština koja je usvojila Odluku o primeni etičkog kodeksa je Medveđa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare