I šta reče Ružić: Nemamo ekstremno nasilje u školama, ekstremno je zbog medijskih natpisa

NIŠ

Ministar prosvete Branko Ružić je istako tokom boravka u Nišu, a odgovarajući na pitanja novinara, da nemamo “ekstremnu situaciju” što se tiče nasilja u školama i dodao da je “na žalost nasilja u školama bilo i u ranijim vremenima i periodima.  “Ekstremna jeste zbog medijskih natpisa”, kazao je Ružić.

„U našem fokusu uvek mora biti dete, odnosno učenik. Sve procedure su dovedene do savršenstva, mnoge edukacije su rađene prethodnih godina, ono što je važno da se protiv nasilja nije moguće boriti u medijima već isključivo sistemski“, kazao je Ružić.

                                Dodao je da u Srbiji imamo preko 1800 škola i oko 800.000 dece u njima.

                               “Kada ste imali i korona virus i veoma stresne situacije nakon ove situacije u Ukrajini u vezi sa dojavama o hvala bogu lažnim bombama, sve su to stresne situacije koje mogu da dovedu do toga da timovi za borbu protiv nasilja imaju pune ruke posla”, istako  je Ružić i dodao:

                                „Živimo u vremenu društvenih mreža, dosta toga ponekad izađe što zaista alarmira javnost, ali treba svakako sagledati u miru, do tančina, vrlo precizno, da li je i na koji način došlo do određenog nasilja i zato svaki ovaj izdvojeni slučaj, bilo da govorimo o Trsteniku, Vranju, Beogradu, mislim da je važno da svi vrlo predano na tome radimo“.

                           Dodao je da Ministarstvo prosvete na tome radi ne zato što je to formalna obaveza, već zato što se u to veruje.

                             “Moj apel jeste da nastavnici koji zaista rade jedan od najplemenitijih poslova, pored zdrvstvenih radnika, nisu zamena za porodicu i roditelje. Roditelji bi trebalo da povedu računa o tome koji je to nivo domaćeg i kućnog vaspitanja koje na neki način daju svojoj deci. Ukoliko postoji sinergija roditelja, nastavnika i direktora i svih glavnih aktera u obrazovnom procesu, njegovo mišljenje je da ne bi trebalo da bude više problema “, rekao je Ružić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare