I prijemni ispiti na fakultetima u strogo kontrolisanim uslovima

NIŠ

Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu juče je počelo polaganje prijemnih ispita, a sudeći po broju prijavljenih kandidata i ove godine su na prvom mestu Medicinski i Filozofski fakultet. Indeksi ovih fakulteta, posebno integrisanih studija medicine i psihologije, su najželjeniji među srednjoškolcima. Njima se pridružuju studije stomatologije i farmacije ali i anglistike.

Polaganje prijemnih ispita je počelo danas i završava se 1.jula. Polaže se prema rasporedu koji budu objavile visokoškolske ustanove.

                            Fakulteti Univerziteta u Nišu ove godine podeliće 4.340 indeksa, preko 3.180 brucoša studiraće o trošku države odlukom Vlade Republike Srbije, dok će oni kandidati koji se nađu ispod crte za budđetske studije morati da palte školarinu.

                             Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu ove je godine raspisao konkurs za 340 budžetskih mesta za 13 studijskih grupa a upisaće i 300 samofinansirjućih kandidata. Za ponuđena 640 mesta prijavilo se čak 824 kandidata. Najveće interesovanje na ovom fakultetu vlada za studijski program psihologije za koji se prijavilo 233 kandata ali samo njih 90 dobiće i indekse od kojih će 40 biti na budžetu, a 50  u statusu samofinansirajućih studenata. Praktično to znači da će svaki drugi ili treći kandidat koji je konkurisao biti u upisan.

                          Na drugom mestu na ovom fakultetu nalazi se anglistika. Za ovaj studijski program prijavilo se 192 kandidata, ali će biti upisano samo njih 90, dakle svaki drugi kandidat. Među popularnijim studijskim programima su i studije pedagogije za koje se prijavio 71 student, za studije socijalne politike i socijalnog rada prijavila su se 72 kandidata,  a za komukologiju i odnose sa javnošću 77.

                          „Beli mantili“ ni ove godine ne izlaze iz mode, pa se Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu samo za integrisane studije medicine prijavilo  379 kandidata. I ovde će kandidati morati da pokažu ozbiljno znanje na prijemnom ispitu jer će samo njih 180 proći za budžet dok će tri kandidata platiti studije. Dakle, za jedno mesto konkurišu dva kandidata.

                     Indeks stomatologije priželjkuje 95 mladih, a moći će da ga dobije njih 60 kao budžetski studenti i12 kao samofinansirajući. Za studije farmacije prilavilo se 76 kandidata, a broj onih koji će dobiti indeks isti je kao i kod stomatologije.

                    U vreme polaganje prijemnih ispita na fakultetima se neće obavljati druge aktivnsoti. Filozofski fakultet obavestio je svoje kandidate da će ekipe Policijske uprave Niš obaviti kontradiverzioni pregled zgrade pre početka svih svih prijemnih ispita, a  tokom čitavog dana na fakultetu će biti obezbeđeno i dežurstvo policajaca.

                    „Osim prozvanih kandidata i zaposlenih koji su angažovani na realizaciji prijemnih ispita nikome drugom neće biti dozvoljen ulazak u dvorište i zgradu fakulteta“, navodi se u obaveštenju ovog fakulteta.

                   „Kandidati koji dolaze na polaganje prijemnog ispita biće prozvani na glavnom ulazu Fakulteta 15 minuta pre zakazanog termina polaganja ispita. Prilikom prozivke biće izvršena identifikacija kandidata i kandidati će biti usmereni ka prostorijama za polaganje prijemnog ispita. Svi kandidati će ostati u prostoriji u kojoj se odvija prijemni ispit sve vreme njegovog trajanja, odnosno kandidati koji brže zavše rad na testu neće moći da napuste prostoriju pre isteka vremena za rad“, navodi se u obaveštanju ovog fakulteta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare