I o Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju na stranačkoj konferenciji SNS

VRANJE-VRANJSKA BANJA

Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji za proteklih godinu dana u osavremenjavanje rada ustanove uložila je oko 5 miliona dinara sopstvenih sredstava.

Od januara popunjenost kapaciteta nije bila ispod 80 odsto, a u letnjim mesecima u potpunosti su bili iskorišćeni, znači 100 posto, rekla je na konferenciji za novinare u sedištu SNS u Vranju direktorka ove ustanove dr Slađana Stošić.

„U potpunosti je renovirano desetak soba, osposobljena je kada za podvodnu masažu koja nije bila u funkciji. U pojedinim kadama je bio loš dotok vode tako da je taj problem rešen i sada je pritisak vode dobar. Napravljena je i kada „Kraljice Drage“ koja je nekada boravila u ovoj banji, što je iskorak u radu ove ustanove. To je početak velnesa u Vranjskoj Banji, jer je kada napravljena sa podvodnom masažom i bisernim kupkama. Nabavljena je lift stolica za polupokretne i nepokretne pacijente, tako da nije više moralo da se čeka da se oslobode sobe u prizemlju, već su takvi pacijenti mogli da budu  smešteni i na sprat. Zamenjena je propala stolarija na prozorima, nabavljene su i profesionalne mašine za pranje veša i  sudova”, kaže Stošić.

Broj zabeleženih bolesničkih dana, pre pet godina, je bio oko 24.000, a sada  je  28.000. Do kraja godine očekuje se da će biti oko 30.000, istakla je direktorka.

Ona je dodala da je Ministarstvo turizma odobrilo sredstva od oko 4 miliona dinara za izgradnju deset novih apartmana u prostorijama nekadašnjeg Restorana „Kičer“, što će omogućiti povećanje broja pacijenata u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju.

Maksimalan kapacitet Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji je 119 ležaja, od čega je u funkicji 115.

Od početka godine u svakom trenutku je popunjeno minimum 30 ležajeva koje direktno finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje. Ustanova se uglavnom samofinansira i finansijska situacija je mnogo bolja u odnosu na raniji period.

Odgovarajući na pitanje novinara o predstojećoj privatizaciji Vranjske Banje, direktorka je rekla da je to izvesno, da nema ništa konkretno, ali da će taj posao zavisiti od izmena Zakona o privatizaciji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare