I Niš bi, poput Beograda i Novog Sada, morao da dobije Institut za kardiovaskularne bolesti

NIŠ

Radnici Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš, njih ukupno 114, pokrenulo je inicijativu za formiranje Instituta za kardiovaskularne bolesti Niš (IKVB Niš) i uputili su je najvišim državnim rukovodiocima Republike Srbije.

„Grad Niš i Jugoistok Srbije čekaju već duže od 50 godina svoj prvi Institut…. Kao što Beograd ima Institut “Dedinje” i Novi Sad Institut “Kamenica” smatramo da i Niš treba i mora da dobije ono što Beograd i Novi Sad imaju od 1977 godine“, kaže dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju.

                                   Inicijativu je potpisalo ukupno 114 zaposlenih i uputilo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić i ministarki zdravlja dr Danici Grujičić.

                                 „Inicijativu  smo podneli polazeći od realnih potreba građana Niša i Jugoistoka Srbije, uzimajući u obzir da su kardiovaskularna oboljenja uzrok smrtnosti u više od 50 posto slučajeva kako u Nišu tako i u celoj Srbiji, ceneći važnost i strateški značaj koji ima grad Niš za stabilnost i razvoj cele Srbije, uvažavajući stav da i građani Niša i Jugoistoka Srbije trebaju i moraju da imaju iste uslove za lečenje kao i bolesnici Beograda i Novog Sada“, navodi se u incijativi.

                              U poslednjih 10 godina došlo je do dramatičnog pada broja stanovnika u gradu Nišu i na Jugoistoku Srbije, pri čemu je došlo i do skoka stope smrtnosti gde je najveći broj smrtnih ishoda posledica oboljenja srca i krvnih sudova. Stanovništvo je sve starije i učestalost kardiovaskularnih oboljenja sve veća, stoji u tekstu koji je prosleđen uz potpise zaposlenih na Klinici.

                          Zbog toga je, navodi se dalje, naophodno hitno formiranje Istituta za kardiovaskularne bolesti na način i u formatu koji već postoji u Beogradu i Novom Sadu. Prostorni kapaciteti kao i kadrovi za formiranje Instituta postoje i neophodna je samo podrška i odluka nadležnih organa i institucija Republike Srbije.

                      „Smatramo da treba razmotriti i mogućnost da se u Nišu formira Institut za majku i dete, Institut za onkologiju i Institut za plućne bolesti koji bi značajno poboljšali kvalitet pružanja usluga bolesnicima Jugoistoka Srbije“, navodi se u inicijativi koja je pokrenuta na Sretenje.

                    Oni su pozvali i sve gradane Niša i Jugoistoka Srbije da podrži ovu inicijativu kako bi se omogućila najsavremenija dijagnostika i lečenje kardiovaskularnih bolesti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare