I bunt i zabava, i rock i pop, i Beograd i Zagreb i…Ljubav

BEOGRAD-ZAGREB

Kraj sezone odlučili smo dočekati udarnički, kako bi barem donekle nadomjestili one puste ponedjeljke, ali i ostale dane bez novog KUPEK-a. I ovoga puta vam donosimo dupli program. Gosti 206. KUPEK-a su ekipa iz bendova Halftones, koji su nedavno objavili novi EP, “Brda sna” (https://halftones.bandcamp.com/) i Svemirko, koji su nedavno objavili novi album, “Tunguzija” (https://jasamsvemirko.bandcamp.com/album/tunguzija).

Umetnobil i KUPEK su opet spajali naizgled nespojivo. Halftones i Svemirko su dva benda različitih poetika, različitog pristupa muzici/glazbi, različitog podrijetla, različitih godina, iskustva na sceni…Spaja ih ljubav prema onome što rade, spaja ih KUPEK, Umetnobil i spaja ih širina koju imaju.

Halftones je bend koji iza sebe ima već i dva albuma, ali čiji članovi imaju i višegodišnji staž muzicarenja, nastupa. Stekli su status koji su godinama gradili, specifičan odnos i zvuk u kom dominira glas Suzane, koja je uz Vlatka bila gošća ovog KUPEK-a.

EP koji su objavili za Ammonite records je ipak iskorak u ono što su Halftones do sada radili. Zvuk je mekši, nekome i milozvučniji, a i tematski su iskoračili van okvira koje su do ovog EP-a postavljali. Nije na odmet napomenuti da su napravili i jezički iskorak pa je ovo prvo izdanje koje nije na engleskom.

Kako, zašto, gdje su granice onoga što potpisuju Halftones? Kad je bilo bolje? Devedesetih godina kad je bunt bio prirodna potreba u borbi protiv režima, kad je postojala veća solidarnost, razumijevanje ili danas kad je sa dva klika moguće doprijeti do ivice ovog nama znanog svijeta?

Na sva ova nesuvisla pitanja Suzana i Vlatko su pokušali dati odgovore, a da li su u tome uspjeli procijenite sami slušajući ovaj 206. KUPEK.

A kad smo već stigli do granica ovog nama znanog svijeta, red je bio da zakoračimo i u vanzemaljsko, nama nepoznato ali tako slasno i slatko. Gosti u drugom dijelu emisije bili su Svemirko A, Svemirko B i Svemirko C. Članovi benda Svemirko sa kojima smo pokušali malo predstaviti šta je to i đe je to “Tunguzija”, kako im se zove drugi album, a malo smo se i poigrali sa njima, odnosno sa vama. Kako? Poslušajte igru “detekcije” u ovom KUPEK-u i pogodite koji je pravi Svemirko od tri ponuđene osobe.

Za razliku od Suzane i Halftonesa, Svemirko nudi samo pozitivne vibracije, a to muzika/glazba i mora biti – spona bunta, što rock and roll izvorno i je, ali i zabave, jer i taj izvor bunta bi se iscrpio da nije zabave i osvježavanja sistema.

I to je ono što smo u ovom 206. KUPEK-u i probali da uradimo. Zabavimo se, ali ne zaboravimo gdje živimo i u kakvim problemima živimo. Bunt i zabavu nam nitko ne smije oduzeti. Pridružite nam se na mixcloud kanalu (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-206-i-bunt-i-zabava-i-rock-i-pop-i-beograd-i-zagreb-iljubav/) i poslušajte 206. KUPEK.

(Fotografija: Ivan Zupanc )

Živi bili.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare