Humanitarna akcija demonstranata u Nišu

NIŠ

 

Deseti dan zaredom u 18 sati Trg Kralja Milana je mesto okupljanja nezadovoljnih Nišlija koji odatle počinju protesnu šetnju gradom. Prvih dana su to uglavnom bili studenti a danas je među okupljenima bilo I penzionera, radnika, nezaposlenih,ratnih veterana,  profesora. Protestvuju, kako kažu, protiv diktature, pokradenih izbora, medijskog mraka, neslobode, represije vlasti.

Prilikom današnje šetnje studenti i građani su organizovali  humanitarnu akciju I donirali novac u Banku dobročinstva  niške humanitarke Marine Adamović koja prikuplja novac za operaciju dvanaestogodišnjeg Andrije Stanišića iz Niša.

Ispred Banke dobročinstva formirao se red kako bi što više građana doniralo svoj prilog. Za njegovo lečenje potrebno je oko 718 hiljada dinara.

Na desetom po redu protestu “protiv diktature”, nezadovoljni građani su već poznatim zahtevima dodali još jedan , koji se odnosu na stanovnike Niša – da se isplate višegodišnje neisplaćene zarade radnicima propalih niških firmi, koji se svakog petka okupljaju ispred Gradske kuće.

Uz stare parole, kao što su “Av, Av!, “Onesvesti se”, “Vučiću lopove, pokrao si izbore”, čule su se i nove kao što su “Vrati babi penziju” i “Padni mi na grudi, Nebojša”, aludirajući na jučerašnji zagrljaj Vučića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Više puta su se zaustavljali I čučali izvodeći oznati performans “O(ne)svesti se”.

Današnja maršruta bila je izmenjena u odnosu na dosadašnju. Preko hiljadu demonstranata u koloni koju je obezbeđivala policija, tačnije usmeravala saobraćaj kako bi demonstrantima bio omogućen nesmetan prolaz, kretala se Obrenovićevom,  Episkopskom ulicom na Paliluli, preko Hajduk Veljkove i Voždove do Gradske kuće. Demonstrante su vozači pozdravljali sirenama a sugrađani sa prozora lupanjem u šerpe  zviždanjem I paljenjem i gašenjem svetala.

Učesnici protesta ispred Gradske kuće razvukli su banere sa natpisima “Ovo je zemlja za nas” i “Nišlije, možemo bre!”

Ispred Gradske kuće okupljenima se obratila studentkinja koja je u ime studenata I omladine pružila podršku I solidarnost radnicima propalih niških firmi.

Ona je pozvala sve sindikate i druge radničke organizacije da se pridruže protestu i da iznesu svoje predloge. Uučesnicima protesta obratio se i jedan od radnika propalih niških firmi Radiša Spasić, koji je pozvao Nišlije da sutra ujutru od 10, ispred Gradske kuće podrže protest radnika propalih niških firmi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare