Humane Nišlijke pokrenule akciju “Obrok za porodicu” i u Nišu

   NIŠ

  Svakog dana neka od članica fejsbuk grupe “Obrok za porodicu” pripremi topla jela za one koji nisu u mogućnosti da to urade sami iz bilo kog razloga. Tako pripremljenu hranu donose na prag porodicama kojima su je namenile. Dočekaju ih reči zahvalnosti, toplina u njihovim očima i ljubav koja se ne izgovara ali se oseća. Kada prekorače prag stanova ovih porodica ove humane žene se sreću sa najpotresnijim pričama koje, ponekad, budu samo povod za novu pomoć. Kažu nije im teško. Nije im teško da ono što imaju podele sa drugima i to čine, a ovim putem pozivaju sve koji su radi da im se pridruže da to i učine. Svaka pomoć im je dobro došla.

               Fejsbuk grupu “Obrok za porodicu” pre godinu dana pokrenuli su stanovnici Novog Sada,  koja je potom organizovana u više od dvadesetak gradova u Srbiji, a sada je zaživela  i u Nišu zahvaljujući Nišlijkama Aleksandri Vasilev i Anamarii Mitrović.

Njih dve od kraja prošle godine prikupljaju i dostavljaju pomoć najsiromašnijim. Uglavnom su to kuvani obroci i paketi hrane, ali se nađu i sredstva za higijenu kao i odeća. Oni kojima je pomoć potrebna javljaju im se preko fejsbuk grupe, alit u stižu i poruke onih koji žele da se priključe njima i pomognu i oni. U početku je bilo više porodica kojima je bila potrebna pomoć, a sada se stvari polako kreću na bolje pa je sve više i onih spremnih da pomognu.

              “Sada je malo lakše javljaju nam se žene koje hoće da pripremaju obroke, a imamo i žene koje ne mogu da kuvaju, već pripremaju pakete sa namirnicama. Pripremljene obroke nosimo ili mi ili sami oni koji su ih pripremili”, kaže Aleksandra Vasilev,  medicinska sestra u niškom Kliničkom centru, kojoj, sa te strane posmetrano humanost nije strana.

                 Dodaje da ima puno porodica kojima je njihova pomoć potrebna.

                  “Pomažemo najugroženijim porodicama. Onima koji imaju više dece, porodicama u kojima je neki član bolestan pa novac troše za lekove, a za hranu im ne preostane, penzionerima sa malim primanjima, ljudima koji su ostali bez posla”, objašnjava Aleksandra.

                 Svaki dolazak kod porodica kojima pomažu povezan je sa potresnim životnim pričama i teškom sudbinom koja je zadesila ove ljude.

                 “Nedavno smo pakete sa hranom odneli samohranoj majci koja sa dvojicom sinova živi kao podstanar u trošnoj kući na periferiji Niša. Počela je da plače kada nas je videla i rekla je da tog dana ništa nije imala deci da da jedu. Svesni situacije u kojoj se nalaze, mada  im je tek devet i 11 godina oni su tešili majku zbog toga što su ostali bez hrane”, priča Vasilev.

                    Anamariu Mitrović javnost poznaje kao uspešnu karatististkinju i višestruku evropsku, jugoslovensku i srpsku šampionka u karateu. Ona je, zajedno sa svojom porodicom, jedna od pokretača ove akcije u Nišu. Veruje da još ima ljudi dobre volje koji će im se vremenom priključiti.

                  „Očekujemo da se u akciju osim pojedinaca uključe i firme. Za sada su pomoć obećale jedna radionica za izradu torti i jedna žena koja pravi torte po narudžbini. Obezbedjivaće rodjendanske torte za decu iz porodica kojima dostavljamo pomoć. Restoran iz Svrljiga čiji su vlasnici Nišlije ponudio se da obezbedi ručak za porodicu koja proslavlja dečji rodjendan“, kaže ona.

               Anamaria dodaje da je svaka donacija dobrodošla jer oni koji nemaju obraduju se i najmanjoj pomoći, makar to bila kesa makarona ili kesa supe.

                Teško je, dodala je, opisati radost trogodišnjeg deteta koje je zahvaljujući pomoći grupe „Obrok za porodicu Niš“ dobilo krem bananicu.

                “Za Novu godinu smo im pripremili paketiće i njihovoj radosti nije bilo kraja, a osmeh sa kojim nas isprate kada odlazimo za nas je najveća nagrada ali i podstrek da nastavimo sa radom”, zaključuju ove Nišlijke.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare