Hor „Branko“ za 135 godina postajanja nastupa  na “Kolaracu”

NIŠ

Sa blagoslovom Episkopa nišakog  Arsenija, veliki u mali hor Niške crkvene družine “Branko” iz Niša uz učešće monaha Serafima Bit-Haribi i 13 Asirijkih otaca iz Gruzije, obeležiće 31. maja u 20 sati, svojom nastupom u Zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu, 135 godina postojanja i svog duhovnog i muzičkog rada.

                        Monah Serafim Bit-Haribi i pevači njegovog hora iz Gruzije, oduševili su publiku na prošlom festivalu “Muzički edikt” u Nišu u Sabornoj crkvi, svojim, za nas, neobičnim izvođenjem pravoslavne duhovne muzike.

                      Niška crkvena pevačka družina „Brankoˮ zvanično je osnovana 1. septembra 1887. godine, mada se u literaturi i pojedinim arhivskim izvorima kao datumi osnivanja pominju i Božić i Đurđevdan koji je proglašen za slavu Društva. Bilo je to nepunu deceniju posle oslobođenja Niša od Turaka, 1878. godine, u vreme ubrzanog prosvetnog i kulturnog razvoja i preobražaja grada.

                    Hor je dobio ime po čuvenom srpskom pesniku Branku Radičeviću. Već pune 135  godine ovaj hor saslužuje sa niškim episkopom i sveštenstvom u niškom katedralnom hramu bez prestanka. Družina tokom vremena postaje veća za  Dečiji hor „Brankoˮ koji je osnovan 1995. godine kao podmladak istoimene Crkvene pevačke družine „Brankoˮ pri Sabornom hramu u Nišu.

                  Hor „Branko“ je nosilac ordena Svetoga Save drugog stepena, ordena Svetog Apostola Pavla, Grčke Pravoslavne Crkve i ordena Svetog Cara Konstantina. Od 2009. godine, po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, Crkveno – pevačka družina „Branko“ organizuje Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički Edikt“ u Nišu.

                      U sklopu obeležavanja jubileja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, hor „Branko“ je pevao na centralnoj proslavi, na liturgiji koju su služila 4 patrijarha i predstavnici svih pomesnih pravoslavnih crkava, u Nišu 6. oktobra 2013. godine. Dve godine kasnije 2015. hor je priredio celovečernji koncert u Istanbulu u organizaciji Vaseljenske patrijaršije za goste Vaseljenskog Patrijarha Vartolomeja povodom slave carigradske patrijaršije.

                  Hor „Branko“ je imao blagoslov da je pevao na ustoličenju dva srpska patrijarha u Peći, patrijarha Pavla i parijarha Irineja.

                     Hor je nastupao u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Austriji, Belorusiji, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Belgiji, Poljskoj, Francuskoj, Češkoj, SAD-u, Kanadi i Izraelu. Učesnik je mnogih međunarodnih festivala i dobitnik mnogih nagrada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare