Hoće li banja Topilo i dalje biti “divlja”banja?

NIŠ

Banja Topilo, udaljena je 25 kilometara severno od Niša  u selu Kravlje ponovo je u žiži javnosti. Nesporazumi oko toga da li se ova banja koristi od strane ovlašćenih i šta valja dalje činiti sa ovim lekovitim mestom bila je tema nedavno održanog sastanka u Nišavskom upravnom okrugu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici relevantnih institucija sa većinskim korisnikom izvora u Banji Topilo, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, republički i gradski pravobranioci, predsednik Gradske opštine Crveni Krst kojoj teritorijalno Banja Topilo pripada, načelnici i šefofi zdravstvene, sanitarne, turističke i vodoprivredne inspekcije, predstavnici Gradske uprave Grada Niša, Sekretarijata za inspekcijske poslove i Sekretarijata za imovinsko pravne poslove Grada Niša, kao i predstavnici Privrednog društva „Banja Topilo“, koje je privatniku ustupilo na korišćenje termo-mineralne izvore pomenute banje.

Povod susreta bio je rešavanje problema Gradske opštine Crveni Krst sa Banjom Topilo, i dogovor sa inspekcijskim službama za dalja postupanja – kažu u Nišavskom upravno okrugu. Sastanku se odazvao i privatnik koji je svojevremeno bez građevinske dozvole podigao objekat na zemljištu koje je 1992.godine Grad Niš ustupio Privrednom društvu „Banja Topilo“

Pravosnažnom i izvršnom presudom 2015.godine poništen je Ugovor za davanje zemljišta Privrednom društvu “Banja Topilo”. Zemljište je vraćeno Gradu Nišu. Kako se radi o korišćenju prirodnog bogatstva odnosno mineralne vode bez novčane nadokanade državi,  čime se nanosi ogromna šteta Republici Srbiji ,suprotno Zakonu o banjama, na sastanku su zaključili da privredno društvo „Banja Topilo“ ne ispunjava ni jedan uslov za obavljanje delatnosti i da ovaj privredni subjekt po Zakonu o banjama ne može da koristi izvor mineralne vode.

Jedan od zaključaka je da ukoliko je Gradska opština Crveni Krst zainteresovana da prostor oko mineralnog izvora bude Banja, neophodno je da se odrede granice buduće banje i da Grad Niš donese takvu odluku.

Rešenjem Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Niša, 17.5.2018. godine građevinska inspekcija je zabranila korišćenje i upotrebu bespravno sagrađenog objekta u Banji Topilo. Kod republičke zravstvene inspekcije subjekat nije registrovao zdravstvenu delatnost, a 2014.godine je lekaru koji je zatečen na licu mesta podneta prijava. Republička vodna inspekcija je takođe podnela prijavu jer subjekat nije imao vodnu dozvolu za zahvatanje vode.

Od devedesetih godina, kada je Banju Topilo posećivalo oko 3000 ljudi do danas kada je oko 500 gostiju korisnika izvora, Banja Topilo vodi kao divlja banja.

Rukovodstvu Gradske opštine Crveni Krst predloženo je da o zaključcima sa sastanka u Nišavskom upravnom okrugu obavesti meštane sela Kravlja i vlasnike tamnošnjeg privatnog smeštaja. Taj sastanak je zakazan za ponedeljak, 25.jin.

 Fizičko-hemijsku analizu mineralne vode Banja Topilo izradio je beogradski Institut za rehabilitaciju, 1992.godine. Smatra se da ova banja pomaže u lečenju hroničnog i inflamatornog reumatizma, degenerativnog reumatizma, ekstraartikularnih reumatizma, posledica psihičkih trauma, funkcionalnih oboljenja nervnog sistema, hroničnog zapaljenja želuca i dvanaestopalačnog creva i drugih oboljenja unutrašnjih organa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare