Hitno vratiti srpskim privrednicima pravo na poreski kredit

NIŠ

Srpski pokret Dveri zahteva od Vlade Srbije i Ministarstva finansija HITNO vraćanje privrednicima prava na korišćenje poreskih kredita za ulaganje i nabavku osnovnih sredstava, saopšteno je danas.

” Ovaj poreski podsticaj srpskoj privredi ukinut je još 2013.god. i to iste godine kada je i uveden, i još jedan je od drastičnih primera diskriminatorskog odnosa vlasti prema domaćoj privredi.
Prosečna tehnološka starost mašina, opreme i alata u Srbiji iznosi 27,5 godina (što je 12 godina ispod tog proseka u Evropskoj uniji) i direktno utiče na nivo tehnološke razvijenosti privrede i na niske zarade zaposlenih. Na ekonomski devastiranom jugu Srbije prosek starosti opreme je viši od 30 godina.
Oslobođenje od poreza za ulaganja u nabavku novih mašina, opreme, ulaganja u znanje i nove tehnologije, dovešće do modernizacije zastarele opreme, i otvoriće nova i bolje plaćena radna mesta. Od posebne je važnosti ovo poresko oslobođenje za preduzeća i preduzetnike sa juga Srbije, i od posebnoh značaja za smanjenje ogromnih regionalnih razlika i velikih razlika u standardu stanovništva.
Samo neki od primera naopake ekonomske politike koju vodi vlast poslednjih deset godina su ukidanje poreskih oslobođenja i poreskih kredita za nabavku opreme, povećanje poreza na dodatu vrednost, povećanje stope poreza na dobit pravnih lica sa 10% na 15%, uvođenje desetina novih fiskalnih i parafiskalnih nameta i akciza, previsoki doprinosi na zarade zaposlenih, komplikovana administracija uz neprimereno kratke rokove za primenu Zakona o fiskalizaciji i Zakona o elektronskom fakturisanju. Sve ove mere dodatno su otežale položaj duboko diskriminisane domaće privrede, produbile nelojalnu konkurenciju i zarobile tržište javnih finansija. Period postpandemije uskoro će pokazati pogubne posledice ovakve ekonomske politike.
O razmerama diskriminacije domaće privrede i domaćih preduzetnika jasno govore sledeći podaci:

  • Stranim investitorima u Srbiji od 2006. do 2019.godine dato je čak 93,5% od ukupnih državnih podsticaja,
  • Vladinom Uredbom o pravilima za dodelu državne pomoći u Srbiji je zabranjena državna pomoć namenjena izvozu,
  • Srpsko tržište javnih nabavki je zarobljeno partijski nameštenim tenderima, a da konkurencije gotovo da i nema, jasno govori prosek od 1,27 ponuđača u prvih sto najvrednijih ugovora.
    Kako bi se diskriminacija domaće privrede zaustavila tražimo od Ministarstva finansija i Vlade Srbije hitno vraćanje domaćim privrednicima prava na poresko oslobođenje na osnovu ulaganja u osnovna sredstva i poreski kredit u iznosu od 100 % od izvršenih ulaganja i bez vremenskog ograničenja da se ovaj kredit iskoristi.
    U skladu sa Ekonomskim programom Dveri „Za pametan ekonomski razvoj“ tražimo i dodatne olakšice i podsticaje za privredu – odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji i Zakona o elektronskom fakturisanju do kraja 2022.godine, smanjenje stope poreza na dobit pravnih lica sa 15% na 10%, ukidanje poreza i doprinosa na minimalne zarade i smanjenje poreskih opterećenja na zarade zaposlenih koje padaju na teret poslodavaca”, navodi se u saopštenju koje potpisuje prof. dr Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Srpskog pokreta Dveri i predsednica Gradske organizacije Dveri Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare