Hiljade posmatrača na izborima u Srbiji

BEOGRAD

Predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore 3. aprila u Srbiji pratiće više od 4.000 posmatrača iz domaćih organizacija CRTA i CeSID kao i delegacije Evropskog parlamenta, Kancelarije OEBS za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) i Evropske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO).

Domaća organizacija Crta saopštila je uoči izbornog dana da formila do sada najveću posmatračku misiju koja će oceniti kvalitet procesa glasanja na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima, ali i najavila da neće posmatrati lokalne izbore u preostalih 13 gradova i opština.

“Izbore će posmatrati više od 3.000 posmatrača, duplo više nego na izborima 2020. godine, obučenih po najvišim međunarodnim standardima”, najavili su iz organizacije Crta.

Kada je reč o metodologiji, Crta će izveštavati o republičkim i beogradskim izborima na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju (500 biračkih mesta) i za Beograd (450 biračkih mesta), odnosno na osnovu ukupno 950 biračkih mesta.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) će tokom izbornog dana na terenu imati 942 posmatrača.

Zajedno sa agencijom IPSOS Srbija najavili su da će organizovati paralelno brojanje glasova, uz objavljivanje procene izlaznosti i izbornih rezultata parlametarnih, predsedničkih i beogradskih izbora. Takođe, CeSID će, kako je istaknuto u saopštenju, tokom dana redovno izveštavati i o izbornim nepravilnostima.

Njihov metod zasniva se na stratifikovanom uzorku od 864 biračka mesta, sa kojih će se tokom dana prikupljati podaci o izlaznosti odnosno tokom večeri o izbornim rezultatima.

Kancelarija OEBS za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) imaće nešto više od 250 posmatrača u okviru misije koju predvodi Daglas Vejk.

“Misija će proceniti sprovođenje izbora u odnosu na usklađenost sa opredeljenjima OEBS i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom”, istaknuto je u saopštenju ODIHR.

Najavljeno je i da će na dan izbora, misija ODIHR udružiti snage s delegacijama Parlamentarne skupštine OEBS, Parlamentarne skupštinom Saveta Evrope i Evropskim parlamentom i zajednički posmatrati otvaranje birališta, proces glasanja, brojanje glasova i sumiranje izbornih rezultata.

Delegacija Evropskog parlamenta (EP) po prvi put će posmatrati izbore u Srbiji. Predvodi je poslanik EP iz redova socijaldemokrata (S&D) Tajs Reten, dok su članovi Delegacije izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik (Evropska narodna partija), izvestilac iz senke za Srbiju iz grupe “Obnovimo Evropu” Klemen Grošelj, poslanik nemačkih demohrišćana (CDU) Sven Simon, poslanik grupe Evropskih konzervativaca i reformista iz Rumunije Kristijan Terhes, Jakop Dalunde iz redova evropskih Zelenih i poslanik grupe Identitet i demokratija iz Slovačke Ivan David.

Među posmatračima će biti i Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koju čini 19 članova na čelu sa poljskim političarem Aleksanderom Pociejom.

Evropska mreža organizacija za praćenje izbora (ENEMO) akreditovala je šest međunarodnih eksperata za izbore i 10 dugoročnih posmatrača za parlamentarne izbore u Srbiji, a šef Misije Pjer Peitier najavio je da će misija pratiti poštovanje ljudskih i političkih prava, uključujući ravnopravnost polova, kao i ponašanje organa za upravljanje izborima, registraciju birača, kampanje učesnika i žalbe na izborni proces.

Izbore će pratiti i tim Ambasade SAD u Beogradu.

Izbori: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare