Hidrocentrale uzrok nestajanja Nišave?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NIS

Da li ste se pitali zbog čega već neko vreme unazad naša reka skoro da ne postoji? Da, bila je sušna godina. Ali nije ni prva ni poslednja. Pored ispuštanja i uništenja Eko sistema i ribljeg fonda na Zavojskom jezeru usled stalnih i velikih oscilacija nivoa vode, javnost i dalje ne zna nekoliko činjenica oko naše reke, saopstila je Niska inicijativa..

,,Reka Nišava je pregrađena na dva mesta na potezu od Bele palanke do Sićeva. Dve nove hidrocentrale, Vrgudinac i Crveni breg, u posedu porodica Zečević i Babović, kompanije „Power Gen d.o.o“ i „Mams Energija d.o.o“. Snaga ovih hidrocentrala je 7 GW na godišnjem nivou. Obe porodice su povezane sa vlastima i poznate su javnosti.

Jedini podatak koji smo našli vezano za MHE Crveni Breg jeste na sajtu kompanije Prijedorputevi“ iz Republike Srpske koja je radila na izgradnji ovih hidrocentrala, dok je za elektranu Vrgudinac podatke moguće naći i u određenim medijima koji pokrivaju teritoriju juga Srbije kao i na Jutjub kanalima Power Gen-a.

Hidroelektrana Zavoj je radila okvirno u udaru sezone turista u Grčkoj, pa je od 07-24h konstantno ispuštala vodu i pravila struju za izvoz u toku leta, zbog bojlera i klima uređaja koji su najveći potrošači u Grčkoj. Od 2018. godine, ovakvo ispuštanje Zavojskog jezera u toku leta je nezapamćeno. U toku Nišave, nizvodno od Zavoja jesu ove dve hidrocentrale, pa su kompletnu vodu i one koristile, tako da je jasno zbog čega su tu baš pozicionirane.

Obe hidrocentrale smo obišli, snimili. Primarno korito reke je izmešteno, napravljena je akumulacija, iz podataka dostupnih na sajtu Katastra, jako je konfuzno da li su rešeni svi pravno-imovinski odnosi, jer jako dobro svi znamo kakva je situacija svuda u Srbiji po tom pitanju. Konkretne podatke nemamo, ali ovaj tekst je više informativne prirode, kako bi se građani upoznali sa trenutnim stanjem.

Tok reke je prekinut na dva mesta, migracija riba je stala. Dotok vode prema Nišu je prekinut, korito izmešteno, pejzaž promenjen.

Kako je ovo promaklo javnosti? Pored koridora koji se gradi, pristupnih saobraćajnica, gužvi i privremenih signalizacija na ovom potezu, nije lako ni videti sa puta, a ceo kraj nije gusto naseljen, pa je promaklo u moru radova i izmeštanja korita reka i pritoka zbog auto puta u izgradnji.

Još jedna činjenica jeste da nacionalni mediji ne rade u interesu javnosti već u interesu određenih grupacija, pa se nije ni izveštavao o ovakvim temama.

Jako nam je drago što se stalo na put MHE projektu u Srbiji, ali nama je naša Nišava bitna, a uzeli su nam je. Spavali smo…

U razgovoru sa ljudima iz prirodnjačkih struka, svi su nam dali slično ili isto mišljenje: Ako nije pokvareno ne popravljaj ga, ili ne diraj šta je priroda napravila, sve je to dobro… Englezi sličan izraz imaju : If It Ain’t BrokeDon’t Fix it,, navodi se u saopstenju.

Prati
Obavesti me o
guest
4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Milos Kukic
Milos Kukic
1 godina pre

Nesrecnici su mislili da samo treba da podmite i pritisnu polupismene opstinare iz Bele Palanke (Djuru, Miljka i njihovu poslusnu ekipu) i da angazuju svoje veze u Beogradu (ukljucujuci velikog shamana koji ih iz pozadine podrzava u ime smanjenja zagadjenja vazduha i u ime svojih skrivenih interesa) i kada su sve to uspeli i napravili nekoliko MHE u regionu Bele Palanke, na kratkom rastojanju gde nema opravdanja da se stavi ni samo jedna MHE, ono ispade da nisu predvideli niti zeleli, a desilo se: Da je Niski vodovod od sela Krupac postao kontaminiran podzemnim vodama, Nisava kroz centar Nisa postaje mali potok pun algi, gasovod iz Turske ce morati da se postavlja kroz vodu i blato, zeleznicka pruga koja se renovira ce biti ugrozena vodom… Kakav maler, a sve su dozvole i projekte lepo dobili ili overili od Bele Palanke koja nema nikakve strucne kadrove i sluzbe za te poslove i svi drzavni organi su ih podrzali kao plemenite investitore koji rade za interese Srbije… Cak su im Belopalanacki eksperti dali dozvolu i odluku da nikakve studije o zastiti prirodne okoline ne treba da se rade, jer su oni to procenili na osnovu svoje strucnosti i velikog iskustva. Penzioner Djura je dobro placen i od opstine i od pomenutih investitora I jos uvek radi kao honorarni savetnik opstine Bela Palanka, obucavajuci nove kadrove kako da se zavrsi njegov lukavi i neposteni posao oko pomenutih MHE. Miljko (predsedik opstine) ce na zalost uskoro da dobije otkaz od svojih poslodavaca jer su ove informacije procurile iz njegovog okruzenja, zato sto nije dobro castio sve koje je trebalo da casti i koju su mu pomagali. A i Vladimir Miletic se raspricao gde ne treba, misleci da to ostaje sakriveno I da nece neko od njegovih kriminalnih saradnika da sve to prenese dalje. Bas jedna tragikomicna i poucna prica iz malog mesta i velikog Beograda. Sta li ce veliki shaman da kaze kad vidi da je razotkriven i da su i njegovi licni interesi ugrozeni, a da ovim sto je radio nece da resi probleme zagadjenja vazduha, ali ce zato zadati strasan udarac nislijama, posle onoga sto je vec odradjeno sa Niskim aerodromom na slican nacin (manipulativno).

Maja
Maja
1 mesec pre
Odgovori  Milos Kukic

U Krupcu, ako mislite na onaj iznad Dolca, zagadjena voda?
U poslednjih 20 godina kazu da onakva poplava nije bila, da dodje do kuca u donjoj mali, o kucama na vrelu da ne pričamo vec, a odmah sutradan se povuce voda. Kako je to moguće kad je iskopana reka, samim tim prosireno korito i da se odjednom izlije i povuce?

Dragan Petrovic
Dragan Petrovic
1 godina pre

Glavne aktere koji grade nekoliko MHE na teritoriji Bele Palanke znamo, a njihovi verni pomagaci i duplo placeni izvrsioci za falsifikovanje i overavanje potrebne dokumentacije su honorarni savetnik Djura koji prima i platu od opstine Bela Palanka i stimulanse od investitora, predsednik opstine Miljko koji naivno slusa i izvrsava sve sto mu se kaze nadajuci se da ce gazde da ga pomaze i zadrze u sluzbi i da mu daju po neki kolacic (za sada ga povremeno dobro nahrane), kao i njihova bliska opstinska ekipa od nekoliko vernika, a veliki shaman iz Beograda (koji tu ima svoje skrivene interese) sve to blagosilja visim ciljevima i nestrucnim lupetanjima kao sto je smanjenje atmosferskog zagadjivanja… Jedino neznamo kako ce objasniti Nislijama da je odlicna voda iz Krfupca postala kontaminirana, kako to da ce gasovod iz Turske i Bugarske bas saada morati da prolazi kroz blato i vodi, zasto ce zeleznicka pruga biti ugrozena vodom, zasti i kako ce Nisava u centru Nisa presusiti itd.

Miroslav Mitic
Miroslav Mitic
1 godina pre

Uvek ista grupa investitora radi nekoliko MHE u regionu Bele Palanke na kratkom rastojanju gde nema opravdanosti ni za jednu MHE, a sve dozvole i tehnicka resenja im uvek daje ista ekipa iz Bele Palanke, gde ne postoje strucni kadrovi za takve poslove i sve zalbe se vracaju Beloj Palanci na resavanje, a svi drzavni organi se pozivaju na dokumenta fabrikovana u Beloj Palanci. Pritom ce Niski izvor vode u selu Krupac da bude kontaminiran podizanjem podzemnih voda, novi gasovod ce morati da se postavlja na blatnjavom terenu, pruga koja se renovira ce biti ugrozena vodom, a Nisava koja prolazi kroz centar Nisa ce postati smrdljivi barski potok.