HELP U VLASOTINCU

VLASOTINCE

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović  rekao je danas da je mogućnost samozapošljavanja od velikog značaja za tu opštinu.

“ Mislim da je to od velikog značaja za ovu našu malu opštinu da podstaknemo te grupe, uglavnom Rome, na samozapošljavanje i aktivnosti na otvaranju svojih mikrobiznisa, odnosno nekih radionica”, rekao je Rodorović I dodao da se “time smanjujemo broj nezaposlenih”.

“S druge strane,  podstičemo te ljude da se sami organizuju i iskoriste ovu pomoć koju daje organizacija HELP, naravno uz pomoć lokalne samouprave, koja će i u nekim drugim projektima učestvovati svojim aktivnostima i logistikom, da im pomognmo u popunjavanju svih tih obrazaca konkursne dokumentacije kako bi došli do  sredstava”, rekao je Todorović.

On je dodao da u ovom projektu neće učestvovati samo romska populacija već I svi ljudi koji imaju potrebe da na ovaj način obezbede sebi neku egzistenciju, započnu svoj posao. Najbolje je biti gazda u svojoj kući, odnosno da ne zavise od drugih, što je prilika da na ovaj način podstaknu i neke druge organizacije koje će na ovaj ili sličan način učestvovati u ovim projektima. A  opština će,  svakako pomoći svojim aktivnostima da dođe do realizacije svih tih projekata”, dodao je Todorović.

On je danas potpisao ugovor o saradnji sa  menadžerkom HELP programa Mašom Bubanj na projektu  “Smanjenje  siromaštva  I  unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih  I ugroženih  grupa  stanovništva  sa fokusom na Romkinje  u Srbiji” .

„Ovo je prvi put da HELP  radi sa opštinom Vlasotince na projektima mikrobiznisa. Na ovaj način podržavamo pojedince koji nemaju mogućnosti da započnu svoj posao. Uskoro će krenuti i informativna kampanja o samom projektu i načinu prijavljivanja“ , rekla je Maša Bubanj.

Ovaj projekat i finansira Švedska  agencija  za međunarodni razvoj (SIDA), a realizuje HELP   od  septembra  2015.  do avgusta  2017.  godine.

Ukupna vrednost projekta je oko 60 000 evra, a opština Vlasotince učestvuje sa blizu 2700 evra.

Na području ove opštine biće dodeljeno 16 grantova i to:  sedam  grantova u vrednosti od po 1500 evra, isto toliko  u vrednosti od po 2400 evra i dva  granta u vrednosti od po 3600 evra.

Učešće korisnika je 5-10%.

Projektom su predviđeni: organizacija poslovnih i stručnih obuka prema potrebama korisnika, umrežavanje lokalnih državnih službenika koji direktno rade sa ugroženim stanovništvom, organizacija studijskih poseta na teritoriji Srbije i usluge podrške u toku trajanja

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare