Hapšenja zbog malverzacija sa izgradjnom jeftinih stanova

VRANJE-BEOGRAD

Zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovina uticajem, u vezi sa izgradnjom jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti, uhapšeni su zamenik generalnog direktora Instituta CIP V. S. i još četiri osobe, objavljeno je na sajtu Višeg javnog tužilaštva iz Niša.

Osim V. S. uhapšeni su i N. R. iz Beograda, predstavnik CIP-a, kao nadzorni organa za više projekata koji se finansiraju iz budžeta Srbije, a odnose se na izgradnju stanova za bezbednjake, M. K. iz Beograda, službenik CIP-a.

Takođe, uhapšen je i M. M. iz Vranja, vlasnik preduzeća “Vodogradnja” iz tog grada, zbog krivičnog dela trgovina uticajem i davanje mita u obavljanju privredne delatnosti, kao i O. M. iz Beograda, direktor ogranka kompanije “Tasjapi” u Srbiji, zbog krivičnog dela primanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

Hapšenje je sprovedeno juče, na teritoriji Vranja i Beograda, saradnjom Bezbednosno-informativne agencije, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Nišu i UKP Odeljenja za borbu protiv korupcije, navedeno je na sajtu VJT u Nišu.

Kako se navodi, na osnovu operativnih saznanja i dokaza prikupljenih u predistražnom postupku, utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su V. S., N. R., M. K. i O. M. zahtevali od M. M., kao vlasnika preduzeća “Vodogradnja”, iznos od 20.000 evra, kako bi njegovom preduzeću obezbedili poziciju podizvođača u obavljanju zemljanih radova i snabdevanja betonom u projektu izgradnje jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti. 

Zbog toga je glavni izvođač takozvanih “grubih radova”, tursko preduzeće “Tasjapi”, zaključilo ugovor sa preduzećem “Vodogradnja” kao podizvođačem, iako je drugo preduzeće dalo povoljniju ponudu za snabdevanje betonom.

Takođe, osumnjičeni S. V., N. R. i M. K. su, kao odgovorna lica “Saobraćajnog instituta CIP”, koje po osnovu ugovora, u ime Republike obavlja poslove nadzora na navedenim gradilištima, od osumnjičenog M. M., zahtevali taj novčani iznos kako bi uticali na druga službena lica tog instituta da tokom vršenja nadzora na terenu, ne evidentiraju eventualne propuste u pogledu kvaliteta betona koji se isporučuje i kvaliteta izvedenih radova.

U skladu sa dogovorom, osumnjičeni M. M. je 28. februara, u popodnevnim časovima, predao osumnjičenom N. R. deo novčanog iznosa, odnosno 10.000 evra, koji novac je pronađen kasnijim pretresom njegovih ličnih stvari.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati, u kom roku će ih saslušati postupajući zamenik Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Nišu, navodi Više javno tužilaštvo u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Goran Rakić
Goran Rakić
5 godine pre

Hapse kad im to odgovara a kad ne tad ćute i prave se blesavi. Mene u Leskovcu i Lebanu nisu puštali ni da uđem da prijavim korupciju.Bagra.