Grčka Zlatna zora proglašena zločinačkom organizacijom

ATINA

Sud u Atini presudio je da je grčka neonacistička partija Zlatna zora zločinačko udruženje, da su njen osnivač i lider Nikos Mihaloljakos i drugi vodeći funkcioneri stranke krivi za vođenje takvog udruženja i da su teška krivična dela koje su počinili njeni članovi deo političkog plana.

Presuda, koju mnogi smatraju istorijskom, dočekana je aplauzom i u sudnici i među oko 15.000 ljudi koji su se 7. oktobra, na poziv antifašističkih grupa, sindikata i levičarskih partija, okupili ispred zgrade Apelacionog suda u Atini.

Oko suda bilo je raspoređeno oko 2.000 policajaca, a hiljade demonstranata skandiralo je tražeći duge zatvorske kazne i noseći transparente “Strah neće prevladati” i “Nacisti u zatvor”. Demonstranti su bacali i molotovljeve koktele, posle čega je policija upotrebila suzavac i vodene topove.

Mihaloljakos (62),  proglašen je krivim kao vođa kriminalne organizacije, zajedno sa bivšim funkcionerima i poslanicima te stranke Elijasom Kasidijarisom, Đanisom Lagosom, Panajotisom Germenisom, Elijasom Panajotarosom i Nikosom Papasom.

Još 17 članova stranke proglašeno je krivim za članstvo u zločinačkom udruženju, prenela je agencija Frans pres.

Kazne osuđenim pripadnicima Zlatne zore nisu izrečene, a Mihaloljakosu i liderima Zlatne zore preti kazna zatvora od pet do 15 godina.

Mihaloljakos je bio jedan od ukupno 68 saoptuženih na suđenju koje je trajalo više od pet godina.

Među optuženima je bilo i više od deset bivših poslanika, koji su 2012. zajedno sa Mihaloljakisom izabrani u parlament na talasu ksenofobije koji je Grčku zahvatio zbog porasta nezaposlenosti i dolaska migranata. Zlatna zora je na tim izborima osvojila 18 od ukupno 300 poslaničkih mesta u parlamentu.

Međutim, istraga i suđenje uzeli su svoj danak, pošto je postepeno veliki deo rukovodstva i običnih članova napustio Zlatnu zoru, koja na izborima 2019. nije uspela da osvoji nijedan mandat.

Optužnica je podignuta posle ubistva tridesetčetvorogodišnjeg antifašiste, repera Pavlosa Fisasa, kojeg su u Atini u septembru 2013. godine pretukli i nožem izboli batinaši Zlatne zore. Optuženima se stavljalo na teret to ubistvo i još dva pokušaja ubistva i svi su se nalazili u pritvoru od septembra 2013.

Ubica, bivši kamiondžija Jorgos Rupakis, priznao je zločin, i njemu preti doživotna robija.

Ubistvo je izazvalo veliko ogorčenje javnosti i glasne optužbe da je Zlatna zora paravojna organizacija koja, uz blagoslov stranačkog vrha, kao taktiku koristi premlaćivanje protivnika, zastrašivanje i ubistva.

Kvalifikacijiom da je Zlatna tora zločinačko udruženje, sud je stao na stanovište da je iza ubistava koje su počinili članovi Zlatne zore postojao politički plan partijskog rukovodstva.

Bivši grčki premijer i lider levičarske Sirize Aleksis Cipras ocenio je da je “Zlatnoj zori mesto na smetlištu istorije”, a liderka grčkih socijalista Fotina Fofi Genimata rekla je: “U našim životima nema mesta za fašizam. Otarasićemo se neonacista”.

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu takođe je čestitala na “istorijskoj” presudi, koja “povtrđuje da će demokratija i njene institucije uvek pobediti”  kada neko “pokuša da ih ugrozi”.

Izvor: EURACTIV.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare