GRČKA NE PRIHVATA “KONCENTRACIONE LOGORE” ZA IZBEGLICE

ATINA

(Vesti)

Portparolka Grčke Vlade Olga Gerovasili izrazila je danas protivljenje Atine da zbrine oko 50.000 izbeglica, ističući da Vlada neće prihvatiti “bilo kakve koncentracione logore” u svojoj zemlji.

Garovasili je izjavila za privatnu televiziju SKAI da zvanična Atina izražava svoje jasno protivljenje da zbrine oko 50.000 izbeglica, uz napomenu da je uslov “ravnopravan i srazmeran” za sve evropske zemlje.

Ona je rekla da će Grčka, ipak, ispuniti svoje obaveze i dodala da zvanična Atina očekuje finansijsku EU, prenela je grčka novinska agencija ANA.

“Ono što smo uspeli da izvučemo od partnera (u EU) jeste da će to i finansirati Evropska unija, nešto što nije bilo slučaj do sada. Formiranje njihovih novih kampova zavisiće od finansiranja”, izjavio je grčki ministar za migracije Joanis Muzalas.

Prema njegovim rečima, moguće postavljanje kampa do kraja ove godine zavisi od finansiranja – ukoliko su sredstva na raspolaganju biće, ukoliko finansije nisu dostupne onda ih neće biti, prenela je agencija Rojters.

Komentari grčkog ministra usledili su posle mini-samita u Briselu posvećenog koordinisanju napora zbog talasa izbeglica, preko Grčke i Balkana.

AP dodaje da su grčke vlasti saopštile da pripremaju program pomoći za sve veći broj izbeglica u zemlji, koje se suočavaju sa nastupajućom zimom i otporom prema njihovom odlasku u druge delove EU.

Gerovasili je navela da bi programa mogao da “pokrije” do 20.000 izbeglica i da posluži kao alternativa predlogu EU o kampovima.

Premijer Aleksis Cipras složio se sa planom da Grčka poveća kapacitete za prijem izbeglica koji beže od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, Aziji i Africi na 50.000 do kraja ove godine, sa prethodnih maksimalnih 30.000, tako da dodatnih 20.000 bude zbrinuto novim programom grčke vlade, podseća AP.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura Leskovac
Djura Leskovac
8 godine pre

Kao što vidimo, potparolka grčke vlade Olga Gerovasili, figurativno rečeno poseduje one parne muške organe koje srpski premijer i njegova celokupna vlada, nikada neće imati!