Grci sa Krfa u poseti Nišu povodom obeležavanja 100 godina Velikog rata

NIŠ

Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Velikog rata danas su gosti Niša članovi udruženja Grčko-Srpskog prijateljstva”Agios Mateos” sa ostrva Krf.

Za njih je u Gradskoj kući priređen prijem na kome im je gradska većnica za kulturu Jelena Mitrovski poželela dobrodošlicu.

“ Grčku I Srbiju vežu neraskidive veze pune poštovanja I bratske ljubavi koje treba negovati na svaki način da bi dugo trajale “ rekla je Mitrovski koja je podsetila na događaje iz “Prvog svetskog rata I tragediju koja je zadesila srpski narod kao I pomoć I gostoprimstvo ljudi sa Krfa koji su prigrlili srpsku vojsku “ O odnosu srpskog I grčkog prijateljstva svedoći I postojanje srpske kuće na Krfu u kome se nalazi muzej “Srbi na Krfu od 1916. -1918.godine .

Gradska većnica Jelena Mitrovski zahvalila se predstavnicima Udruženja grčkih potomaka iz Niša  koji svake godine organizuju pokloničko putovanje na Krf kako bi se poklonili senima srpskih ratnika I kako je rekla Mitrovski  na taj način “ podižu nivo tradicije I poštovanja ova dva naroda.

 “ Mnogo je stvari koje vezuju grčki I srpski narod. Spaja nas istorija, vera, veže nas podatak da smo poslednjih 700 godina prijatelji. Posebno nas vežu poslednjih 100 godina koliko je narod sa Krfa uz srpski narod. Srbi su nazvali Krf ostrvom spasa. Za nas je Srbija druga naša domovina “ rekao je  Kostas Andreotis , član Društva grčko- srpskog prijateljstva sa Krfa.

“ Ovo udrženje zvanično postoji od 2014. godine. Grčko srpsko prijateljstvo širi taj pozitivni nacionalizam , što grčki što srpski. Bavimo se time da našu decu nadahnemo pozitivnim srpskim I grčkim nacionalizmom, da životu znaš ko si, šta si I da ceni to. Večeras će se u niškom Domu vojske pokazati deo te grčke, krfske ljubavi koje možete osetiti I ovde, ali najveći je doživljaj kada to doživite na Krfu.   i Željko Popović predsednik Krfskog društva grčko – srpskog prijateljstva koje se nalazi na Krfu.

 

U Domu vojske u Nišu večeras će biti održan zajednički koncert folklornog ansambla Centra za tradicionalnu kulturu i duhovnost “Vuk Stefanović Karadžić” iz Niša, gostujućeg ansambla udruženja grčko-srpskog prijateljstva “Agios Mateos” iz istoimenog mesta na ostrvu Krf i hora “Učiteljska lira” iz Niša. Organizator koncerta je Udruženje grčkih potomaka „Grčka svetlost“ iz Niša, uz saradnju gradskih udruženja koja neguju slobodarske tradicije

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zivko
Zivko
1 mesec pre

Poštovanje…drago mi je da postoji udruženje grcko srpsko prijateljstvo na Krfu…pošto nikada nisam bio u grčkoj a voleo bih ..pošto sam učio sam grcki jezik ..da li postoji neka šansa za neki posao u grčkoj na 3 meseca ili 2 meseca da poboljsam moj grcki jezik…hvala i pozdrav dragoj Grčkoj i grčkom narodu..zivko stankovic