Gradu Nišu uručen orden Svetog Romana Đuniskog

NIŠ

Nakon Svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene koju je služio episkop niški Arsenije osveštena je i tek završena palionica sveća u neposrednoj blizini hrama. U znak zahvalnosti svima koji su pomogli izgradnju palionice ali zbog konstantne saradnje sa eparhijom episkop Arsenije je uručio  priznanja. Gradu Nišu je uručeno najviše priznanje episkopije u Nišu,  Orden Svetog Romana Đuniskog koji je u ime grada primila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski dok su ostali dobili gramate zahvalnosti. Među njima su se nalazili i predsednik GO Medijana Nebojša Kocić, direktor Direkcije za izgradnju grada Nabojša Lović, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević kao i mnogobrojni privrednici koji su su svojim donacijama pomogli crkvi. Vladika niški Arsenije je ovom prilikom najavio i početak oslikavanja hrana Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

 U ime Grada i svih Nišlija koji su doprineli izgradnji palionice kod hrama u parku Svetog Save zahvalila se na uručenom ordenu gradonačelnica Niša.

  “Ovo je priznanje koje je dobio Grad a meni je kao gradonačelnici velika čast i zadovoljstvo da ume  svih građana i svojih saradnika koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta priznanje primim i  zahvalim Eparhiji niškoj. Ovo je još  jedna potvrda da Grad i Eparhija niška nastavljaju dobru saradnju”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                         Istakla je da je pred njima još mnogo zajaedničkih projekata o čijoj se realizaciji dogovaraju.

                         “Očekuje nas završetak crkve posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom koja se nekoliko godina gradi u Duvaništu i novog projekta o kome smo nedavno razgovarali a to je početak izgradnje crkve u naselju 9.maj. U svemu tome smo upućeni jedni na druge i ovo je jedna važna stranica duhovne istorije našeg garda. Tu smo da kao  braća u krstu, kako se to kaže, da radimo na zajedničkim projektima za dobrobit svih građana Niša”, istakla je Dragana Sotirovski.

                         Episkop niški Arsenije je istako da je izgradnja palionice sveća bila neophodna iz više razloga.

                        “ Morali smo da sagradimo  prostor za paljenja sveća zbog toga  što je za ovih 20 godina od sveća zidovi u hramu pocrneli. Da je na njima bio i živopis i on bi  bio oštećen. Kako je nama u planu da crkvu i živopišemo i ovo je jedan korak u tom pravcu. Dve i po godine  smo radili na projektu izgradnje palionice sveća što podrazumeva i dobijanje dozvola i izgradnji. Danas smo konačno osveštali  palionicu sveća i prodavnicu i otvorili je za građane Niša”, kazao je vladika niški Arsenije.

                     Njegovo preosveštenstvo je dodalo da su time stvoreni uslovi za započinjenje oslikavanja unutrašnjosti hrama.

                      “Hram ima oko 1700  kvadrata površine koju treba živopisati. To neće biti ni malo  jednostvana i jeftina investicija ali se  nadamo da uz pomoć dobrih ljudi koji su i do sada pomagali nastavimo sa tim projektom”, dodao je vladika niški Arsenije.

                     Dodao je da je Grad finansirao gotovo kompletnu izgradnju palionice sveća i prodavnice koja je sada na raspolaganju Nišlijama i da nije bilo pomoći Grada crkva to sama ne bi mogla da uradi. Tu je i porodica Mandić čija je  projektantska kuća besplatno uradili projekat, a oni su projektovali i sam hram.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare