Gradsko veće sa 76 tačke

LESKOVAC

Obiman dnevni red sa čak 76 tačaka bio je na 99. sednici Gradskog veća Leskovca.

Izveštaje o poslovanju u 2018. godini podnela su sva javna preduzeća, kao i kulturne ustanove. Načelnik Gradske uprave Grada Leskovca Miloš Cvetanović podneo je izveštaj o radu Gradske uprave Grada Leskovca za prošlu godinu i, između ostalog, napomenuo i povezivanje jedinstvenog biračkog spiska sa matičnim knjigama.

„Ovim povezivanjem službenici koji vode birački spisak savkodnevno dobijaju podatke koja su lica upisana u toku dana u matičnu knjigu umrlih, te na taj način donose rešenja o ispisu tih lica sa biračkog spiska. Birački spisak je povezan i sa matičnom knjigom venčanih, kako bi se ažurirali o prezimenima.“

Predstavnici javnih preduzeća su izneli podatak da njihove firme poslovale pozitivno, ali da neke od njih još uvek imaju dugovanja koja su nasleđena u prethodnom periodu. JP „Urbanizam i izgradnja Leskovac“ je ostvarila dobit od 17 miliona dinara pre oporezivanja.

JKP „Vodovod“ je poslovao pozitivno u 2018. godini 590.000 dinara je ostvarena dobit, ali najveći problem predstavlja „odlivanje“ vode od proizvodnje do potrošača, jer iscuri preko 40% vode.

Pomoćnik direktora Staniša Ristić je rekao da se ovaj problem rešava rekonstrukcijom vodovodne mreže, koja je stara više decenija, kao i smanjenjem divljih priključaka.

I JKP „Komunalac“ je 2018. završilo pozitivno ostvarujući dobit od 1,5 milion dinara. JKP „Toplana“, koja toplotnom energijom snabdeva 323.073 kvadratnih metara i za zagrevanje tog prostora u 2018. godini potrošeno je 4.312 tona uglja, 2416 tona mazuta i 953.000 kubika gasa.

Gubici toplotne energije iznose skoro 12%. Firma je u budžet grada uplatila celokupnu dobit od 66 miliona dinara.

U 2019. četrdeset porodica koje su korisnici socijalne pomoći imaće besplatno grejanje.

Direktor JP „Pijaca“ Ivan Milovac podnoseći izveštaj je rekao da se ovo preduzeće u potpunosti pridržava svega onoga što je dogovoreno i potpisano sa radnicima, posebno oko isplate zarada.

„Bruto dobit u 2018. godini iznosi oko 14 miliona dinara, odnosno 12 miliona u neto iznosu.“ JP „Gradska autobuska stanica Leskovac“ je u 2018. imala vanredne rashode po osnovu izvršnih sudskih presuda po kojima su zaposleni, koji su otpušteni tokom 2015. godine, trebali da budu vraćeni na posao. Tu je isplaćeno 14 miliona dinara.

Služba za budžetsku inspekciju je u 2018. godini imala 28 redovnih planiranih kontrola, a izvršila je 26. Jedna je bila u toku, a jedna nije izvršena. Izvršeno je i pet vanrednih kontrola. Kontrolisanim subjektima je naloženo 66 mera, podneto 10 predloga za pokretanje prekršajnog postupka, dobijeno 12 presuda prekršajnog suda, podneta je i jedna žalba Apelacionom sudu.

Okružnom javnom tužilaštvu podneta je jedna prijava za privredni prestup. U Gradskom pravobranilaštvu je formirano 3208 predmeta, od čega 1636 parničnih, 785 izvršnih, a bilo je i predmeta u parnicama iz radnih odnosa, vanparničnih predmeta, predmeta pred Agencijom za restituciju, kao i zahteva koji su se odnosili na zahteve za mišljenja Gradskog pravobranilaštva, krivičnih predmeta, predmeta u upravnom postupku, stečaju i likvidaciji…

Dvadesetak tačaka se odnosilo na usvajanje žalbi koje su imali „Telekom Srbije“, ODS EPS „Distribucija“ DOO Beograd, i „Kopernikus tehnolodži“ d.o.o. Beograd protiv rešenja Gradske uprave Odeljenja za komunalno-stambene poslove i vraćanje spisa i predmeta prvostepenom organu na ponovni postupak i odlučivanje.

Član Gradskog veća Božidar Vučković je pojasnio da je ovo odeljenje izdavalo rešenja za korišćenje javnih površina na teritoriji Grada Leskovca na osnovu propisa, a svi su izjavili žalbu za nepotpuno i netačno utvrđeno činjenično stanje.

„Komisija je predložila Gradskom Veću da prihvati ove prigovore i usvoji žalbe iz dva razloga. Najpre što nas zakon obavezuju da je nadležno odeljenje obavezno da na potpuno jasan, transparentan i zakonom utvrđenom postupku utvrdi da li se postojeći objekat nalazi na javnoj površini i, ako se nalazi, da o tome izda odgovarajuće rešenje i naplati korišćenje javne površine. Odeljenje za stambeno-komunalne poslove je koristilo izveštaj Direkcije iz 2016. kao osnov za izdavanje rešenja i to je dovoljan razlog da Upravni sud prihvati žalbe, odnosno tužbe onih na koje se odnosi rešenje.

Da ne bi smo pravili troškove, mi smo kao komisija predložili da Gardsko Veće usvoji žalbe, a da Odeljenje za stambeno-komunalne poslove utvrdi na način na koji je to predviđeno koji su objekti na koje se odnose ova rešenja. Šef Odeljenja za stambeno-komunalne poslove Dragan Nikolić konkretno je objasnio da je problem što recimo „Telekom“ koristi bandere „EPS-a“, te bi zapremanje tih javnih površina trebao da ide ka „EPS-u“, a ne i ka „Telekom-u“ i „EPS-u“.

„Kada se je formiralo ovo odeljenje, bila je radna grupa koja je bila sastavljena od predstavanika odeljenja, EPS-a, Telekoma-a… Dobar deo tih predstavnika se nije odazvao. Oni su se žalili na broj bandera koji treba da se utvrdi.“

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Bokica
Bokica
5 godine pre

Ovo je dokaz koliko se u gradu radi, veliki broj pitanja na sednici veca i veliki broj donetih odluka u interesu svih gradjana Leskovca.

raskos
raskos
5 godine pre
Odgovori  Bokica

Ma veze ti nemas. Imas 50 preduzeca koja treba da poloze izvestaj gradjanima. A opozicija nije u sali da bi ih propitivala. Te tacke ce da objedine da se ne vidi raskos njihovih kadrova za desetku. Ce smandrljaju u isti dzak i zabe i babe. Oni ne prave razliku ni ko se kako finansira, ne poznaju zakone po kojima treba da posluju. Vazno da su stavili neismusne sa prosek studiranja deset godina. Ce se okupaju, namirisu, zene ce se nasminkaju, podkuse i to je sav uspeh koji ce gradjani da vide.