Gradska slava u Leskovcu

LESKOVAC

 

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović primio je danas  episkopa raško prizrenskog  Teodosija i zadržao se sa njim u kraćem razgovoru.

P6200004 P6200002

Po tradiciji, uz prisustvo brojnih znvanica i medija, slavski kolač je presečen u svečanoj sali Skupštine grada.

Mir, blagostanje i srećnu slavu građanima Leskovca je poželeo episkop raško prizrenski  Teodosije, koji je presekao slavski kolač.

 

Ove dane pedesetnice proslavljamo boga našeg trojičnog, jednog boga troičnog u tri lica, Oca, Sina i Svetoga duha i verujemo u jednog boga koji se slavi u tri lica jer je Bog ljubav, Bog je stvorio i ovaj svet iz ljubavi, stvorio je Bog i čoveka po liku svome, da bi čovek, razumno storenje, proslavljalo Boga. I što je najvažnije da blagodarimo na svemu što nam je gospod darovao i što nam daruje za ovaj zemaljski život, a još više za onaj budući, večni život, rekao je epidskop Teodosije.

-Jedino ako je gospod sa nama i uz nas, onda ćemo uspeti u životu, zato naš narod u svakom doborom delu priziva ime božje, i nikada nećemo sami reći učinićemo ovo ili ono dobro za nas i naš narod, uvek kažemo, ako bog da, uz božju pomoć i ako je božja volja. Ako se mi prepustimo božjoj volji, onda će gospod da nam pošalje silu svoju da i mi činimo ono što je dobro za nas, ali i za naš narod jer nas je narod izabrao da služimo njemu za dobrobit onih koji sadaive, ali i onih koji će doći posle nas. Sve ono što činimo, ne činimo samo za naše vreme, već činimo i za buduća vremena, za našu decu, kao što su to naši preci učinili kad su nam ostavili našu veru neoskrvljenu, i kada su nam ostavili naše divne običaje, ali i građevine i predivne zadužbine, da bi i mi mogli da bismo i mi znali kojeg smo roda, i kojim putem hodamo, i da i mi u našem vremenu ne zalutamo idući putevima osvog sveta, rekao je episkop Teodosije.

 

Kao što svaka kuća ima krsnu slavu i svog zaštitnika, naš grad praznuje Svetu Trojicu, zarad zdravlja naših sugrađana, mira i blagostanja. Na ovaj dan važno je podsetiti na značaj očuvanja duhovnih vrednosti i da samo ujedinjeni u veri možemo ići put napretka. Neohodno je očuvati veru, tradiciju i sećanje na bogatu istoriju, kako bismo mogli da ostvarimo bolju budućnost  kojoj sve težimo, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Vera je osnov svakog napredka, drago mi je što smo se danas okupili u velikom broju, da obeležimo našu gradsku slavu. To je pokazatelj da imamo snage i volje da zajedno istrajemo u našoj borbi za bolji Leskovac. Molimo se i nastojimo da svojim radom i trudom učinimo da naš grad  postane razvijeniji i uspešnijii, rekao je Goran Cvetanović.

On je dodao da gradska vlast posebnu pažnju posvećuje našim svetinjama, tako da se očekuje skori završetak hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Dubočici. Ne treba zaboraviti ni bogatstvo koje krije manastir Svetog Jovana u Jašunji, koji takođe ovih dana dobija novi sjaj. Naredne, 2017. godine ova svetinja obeležava 650 godina postojanja i 500 godina od izgradnje nove crkve koja je podignuta na temeljima stare, rekao je Cvetanović, i zatražio blagoslov i molitvenu podršku episkopa raško prizrenskog naporima koje lokalna vlast ulaže da jubijel obeleži na dostojan način.

-Na ovaj veliki praznik svim građanima čestitam gradsku slavu, sa željom da je proslave u miru i sreći. Mi ćemo i dalje činiti velike napore da u našem gradu očuvamo kulturno istorijsko i versko nasleđe, da građanima stvorimo bolje uslove za život i doprinesemo da Leskovac nastavi da se razvija, rekao je Cvetanović.

P6200022 P6200026 P6200028

Domaćin ovogodišnje gradske slave Svete Trijice, bio je načelnik Jablaničkog upravnog okruga Božidar Stojiljković, a slavu je predao Dejanu Stanojeviću, preduzetniku iz Bobišta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare