Gradska opština Pantelej obeležila krsnu slavu presecanjem slavskog kolača

NIŠ

U prisustvu gradskog i opštinskog rukovodstva, kao i brojnih delegacija prijateljskih opština iz Republike Srpske, Severne Makedonije i Bugarske, gradska opština Pantelej je obeležila krsnu slavu svečanim presecanjem slavskog kolača.                 

Za razliku od prošle godine, kada je zbog epidemije bilo onemogućeno okupljanje, ove je gradska opština Pantelej u prisustvu domaćin i stranih gostiju obeležila svoju slavu, Svetog Pantelejmona na tradicionalan način.

 Obred presecanja slavskog koklača je uz sveštenstvo crkve Sv. Pantelejmona vodio i arhijerejski namesnik sarajevski protojerej-stavrofor Čedo Đureinović.

                 Predsednica GO Pantelej je građanima poželela da naredne slave dočekaju u zdravlju sa svojim porodicama, okruženi svojom decom  i  svojim najbližima. Poželela im je  i  još mnogo uspešnih godina za sva njihova pokolenja.

                 “Danas je veliki dan za sve nas, slava Gradske opštine Pantelej i Dan naše opštine. Srca sun am sada puna jer za razliku od prošle godine sada slavimo slavu onako kako smo planirali. Moja je želja da nam se nikada ne ponovi ta 2020.godina”, kazala je Nataša Stanković.

                 Upravo u okviru obeležavanja opštinske slava, rukovodstvo Panteleja potpisala je sporazume o saradnji sa opštinama Istočna Ilidža iz Republike Srpske i Čirpan iz Bugarske. Takodje, prvi put deo programa u vidu koncerata biće večeras i sutra održan na novom oplemenjenom prostora u dvorištu Engleskog doma.

                Prostor u dvorištu Doma učenika srednjih škola u Nišu gde su se nekada okupljali mladi a posebno učesnici radnih akcija, oplemenjen je muralima koji se nalaze na zidovovima zgrade ORA kao in a zidu pozornice na kojoj će se sada, u vreme obeležavanja slave, održati koncerti a nastupaće mlade rok grupe. Murale na kojima su predstavljene ličnosti iz slavne istorije ove opštine kao što Hristov monogram, rimski vojnik ali  i  Stefan Nemanja i Fridrih Barbarosa koji su se, kažu istoričari sreli u porti crkve Svetog Pantelejmona u vreme krstaških ratova. Na zidu iza bine oslikana je violina kao instrument koji polako pada u zaborav ali  i kramp i ašov kao sećanje na akcijaše koji su boravili ovde. Murale je oslikao mladi umetnik Eškim Kurtić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare