Gradska opština Medijana delila poklone za Vrbicu

NIŠ

Na stotine dece sa mamama, tatama, bakama i dekama tiskala su se danas u parku Svetog Save  ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene da dobiju za Vrbicu, jedan od najlepših pravoslavnih praznika zvončiće i krunu ( venčić) od cveća.

 Kao  i svake godine bilo je veliko interesovanje da se dođe do „medijaninog“ zvončića brižljivo upletenog vrbovog venčića i knjige koja je ove godine pratila 11. Medijanin festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu. Darodavci  za najmlađe bili su po tradiciji  Gradska opština Medijana koji su ove poklone  spremili, kao i svake godine u saradnji sa sveštenstvom Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene i Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“.

Darivanje za Vrbicu ili Lazarevu subotu , kako drugačije zovu ovaj praznik je tradicija  najveće gradske opštine. Ovog puta uz venčiće i zvončiće deci su podeljene i knjige.

Predsednik Skupštine GO Medijana, prof. dr Žarko Ranković naglasio je da je ovo jedna u nizu manifestacija koje za najmlađe stanovnike Niša organizuje najveća niška opština, u želji da sačuva tradiciju i praznik „dečije radosti“ učini što radosnijim i zanimljivijim novim generacijama.

“ Tradicionalno godinama Gradska opština Medijana svojim najmlađim sugrađanima želi da ulepša ovaj veliki hrišćanski praznik deleći im venčiće, zvončiće i knjige. Nadam se da će se ova tradicija čuvati godinama i ja sam svoj dečici poželeo da izrastu u dobre i časne ljude, da se bave sportom i poželeo im srećnu budućnost u Srbiji koja će imati svetlu budućnost. Vidite i sami koliko je puno naših sugrađana koji su doveli svoju decu i mi smo srećni što je svake godine sve veći broj dece”, rekao je prof. dr Žarko Ranković koji je dodao da ova  opština čini sve da se povećava natalitet.

“Gradska opština Medijana vodi izuzetno brigu o pronatalitetnoj politici. Mi svake godine subvencionišemo naše sugrađane koji imaju potrebu da svoje potomstvo reše putem vantelesne oplodnje”, dodao je dr Ranković.

 “Sviđa mi se ovde u Parku gde se igram i dobila sam poklone za praznik, zvončić i venčić za glavu. Dobio je i moj brat koji ima godinu dana i sva druga deca. Znam kako se zove ovaj praznik – Lazareva subota.” rekla je petogodišnja devojčica Mina.

Hrišćanski praznik Lazareva subota praznuje se kao poseban, vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica. Ovog dana bere se olistalo pruće od vrbe preko koga se prenosi snaga zelenila na decu i odrasle. U ovom običaju sačuvani su ostaci verovanja u kojima vrba zbog svog bujnog rasta ima veliki značaj u narodnom životu. Lazareva subota koja pada uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare