Gradonačenik obišao osnovnu školu u Velikom Trnjanu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nastavio je akciju da svakog petka poseti neku od škola sa teritorije grada. Ovog puta to je bila Osnovna škola „Nikola Skobaljić“ u Velikom Trnjanu, gde se  upoznao sa trenutnom situacijom i problemima koji postoje. Pritom je podsetio da lokalna samouprava dosta ulaže u obrazovanje i to potkrepio primerom da je suma od 150 miliona dinara iz 2014. godine namenjena u ovu svrhu, narasla na 550 miliona na godišnjem nivou.

„Želimo da sve škole što bolje funkcuionišu i trudimo se da stvorimo što bolje uslove za đake, nastavnike i učitelje trudeći se da ne zanemarimo ni jedan deo grada. Zato smo posetili školu u Velikom Trnjanu, školu koja ima svoja isturena odeljenja u Strojkovcu, Gornjoj Jajini i Rudaru i koju pohađa ukupno 227 učenika.Lokalna samouprava je u proteklim godinama pomagala razvoj ove škole i njenih isturenih odeljenja, a ukupna ulaganja iznose oko 3,3 miliona dinara. U Rudaru je izgrađen sportski teren za male sportove i postavljena je ograda terena i škola je priključena na vodosistem Barje za šta su izdvojena sredstva u vrednosti od 2,5 miliona dinara. Izvršena je zamena oba kotla za centralno grejanje u matičnoj školi u Velikom Trnjanu i postavljeno je spoljašnje osvetljenje škole u Velikom Trnjanu i Strojkovcu. Takođe izvršena je i adaptacija školske biblioteke u matičnoj školi, vrednost ovih ulaganja je oko 500 hiljada dinara. U 2016. godini nabavljen je školski nameštaj, klupe i stolice, kao i računarska oprema, dograđena je nastrešnica na glavnom ulazu, takođe izvršena je i zamena cirkulacionih pumpi za kotlove. U razgovoru sa rukovodstvom škole zaključili smo da je isturenom odeljenju u Strojkovcu neophodna zamena stolarije koja datira iz 1985., kao i centralno grejanje. Rukovodstvo škole mora da reši problem legalizacije i upotrebne dozvole, a kada to bude rešeno, lokalna samouprava će se upustiti u rešavanje navedenih potreba. Sistem da sve reši lokalna samouprava je davno prošlo vreme i zato od 1985. nije zamenjena stolarija, jer su mnogi pasivni i čekaju da to neko drugi uradi.“

Direktor škole Dragi Mihajlović zahvalio se na poseti i rekao da škola ima punu podršku gradonačelnika i njegovog tima.

„Mi smo već ušli u proceduru pribavljanja dokumentacije za legalizaciju škole u Strojkovcu, tako da očekujem da vrlo brzo rešimo problem centralnog grejanja i zamene stolarije. Što se tiče škole u Velikom Trnjanu, ova škola funkcioniše od 1996. godine, a četvororazredna škola je sa radom počela još 1888. godine. Tada se zvala „Đura Daničić“. U osmogodišnju je prerasla 1955. i dobila ime „25. maj“. Na žalost, nesretnim slučajem 1994. stari objekat je izgoreo, ali na našu sreću 1996. dobili smo ovaj prelepi objekat gde i danas funkcionišemo. Sve je podređeno učenicima, njihovom znanju i veštinama. Trudićemo se da u budućnosti budemo još bolji, zato osavremenjujemo digitalnu opremu. Nadamo se da ćemo u najskorije vreme dobiti i školsku salu, jer mislim da je realno ulagati u takve objekte. Svakodnevno čujemo da su nam učenici gojazni. Ne mora da znači da deca, ako nemaju salu za fizičko ne treba da se bave fizičkim aktivnostima. Mi imamo terene u svim školama, ali smatram da je i fiskulturna sala neophodna u svakoj školi kako bi se učenici adekvatno razvijali,“ rekao je direktor škole.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare