Gradonačelnik rekao da nije citao predlog Statuta, pricao o Gojku I Ziki

LESKOVAC

Članovi Gradskog veća grada Leskovca na svojoj 82. sednici imali su jednu tačku za razmatranje, a to je predlog Statuta grada Leskovca.

Sekretar skupštine grada Leskovca Zoran Vukašinović kao izvestioc u obrazloženju je rekao da je Republička skupština u junu usvojila Zakon o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, čime su obavezane sve lokalne samouprave u Srbiji da svoje statute usaglase sa ovim dopunama i izmenama.

„Značajna novina koja unapređuje rad svih lokalnih samouprava je učešće javnosti u njenom radu. Dalje, radi se i o proširenju delokruga nadležnosti izvršnih organa gradova i opština, o uređivanju, funkcionisanju i nadzoru organa mesne samouprave, pre svega mesnim zajednicama, ostvarivanju međuopštinske saradnje, uvode se odredbe koje regulišu sazivanje sednica skupštine grada, obezbeđuju se osnovni preduslovi za uspešno vršenje funkcije odbornika garda, status pomoćnika predsednika, odnosno pomoćnika gradonačelnika, status zamenika predsednika skupštine, rad i sastav saveta za međunacionalne odnose.“

Vukašinović je u obrazloženju napomenuno da se novim zakonskim rešenjima u ovim oblastima omogućava efikasnije i kvalitetnije obavljanje poslova u opštinama i gradovima.

„Zakon uvodi obavezno sprovođenje javne rasprave. Mi smo do sada imali javnu raspravu obavezno kod najznačajnijih dokumenata, kao što je statut ili budžet. Sada zakon uvodi obaveznu javnu raspravu i na taj način učešće šireg kruga građana u donošenje pojedinih dokumenata kao što su statut, budžet, oblast planiranja investicija, utvrđivanje stopa prihoda ili usvajanje prostornih ili urbanističkih planova i proširuje krug ovlašćenih predlagača za sprovođenje javne rasprave, koju može da inicira određeni broj građana kroz kvalifikovani broj 1/3 odbornika. Vezano za javnost rada uvodi se obaveza internet prezentacije i to je obaveza lokalnih samouprava da preko internet prezentacije obaveste građane da je stupio na snagu određeni propis iz oblasti lokalne samouprave, da je primena propisa u toj i toj oblasti i koje su značajne odredbe tog propisa koje se odnose na njihova prava i obaveze. Broj potpisa za neku građansku inicijativu sada iznosi fiksnih 5% birača. Uveden je i jedan novi institut koji se zove „Javna slušanja“, a dužnost lokalne samouprave je da omogući da svi zainteresovani građani mogu da slušaju zasedanje stalnih i privremenih skupštinskih radnih tela. Gradsko veće će ubuduće biti zaduženo da prati realizaciju poslovanja i vrši koordinaciju rada javnih preduzeća čiji je osnivač skupština grada kojoj će podnositi tromesečni izveštaj. Izmenama zakona je definisan i položaj mesnih zajednica tako što se uvode neposredni izbori za izbor saveta mesnih zajednica, a saveti tajnim glasanjem biraju svoje organe. Izmenom načina zakazivanja hitne sednice lokalnog parlamenta izbegava se mogućnost zloupotrebe od strane predsednika da sednicu zakaže u neprimereno kratkom roku i onemogući pripremu i prisutnost odbornika. Ubuduće će se sednice zakazivati tako što će podnosilac zahteva morati da obrazloži razlog za hitnost i mora da prođe najmanje 24 časa od zakazivanja do održavanja.“

Predlog novog Statuta grada Leskovca u prethodnom periodu bio je dostavljen svim odborničkim grupama, odelenjima javne uprave, javnim preduzećima čiji je osnivač grad, mesnim zajednicima kako bi se upoznali sa njim.

Osamdesetdve mesne zajednice preko svojih saveta su dostavile komisiji odgovor, a većina njihovih predloga i mišljenja je usvojena.

Jedini diskutant po ovoj tački bio je gradonačelnik Goran Cvetanović koji je rekao da nije pročitao predlog statuta jer ima puno poverenje u ljude koji su ga radili.

„Smatram da statut treba da bude dobar i za poziciju i za opoziciju. Sve je promenljivo, u jednom trenutku ste pozicija, u drugom opozicija, tako da su to načela koja moraju da se poštuju. Mi smo prvi uveli da izbori za savete mesnih zajednica budu tajni, da se glasa kao na svim zvaničnim izborima, od 7-20 časova, nakon čega ide prebrojavanje.

Da to ne bude, da se malo neprimereno našalim, kao kada su Žika i Gojko to sprovodili, skupi se par osoba ispod duda i donesu odluku ko će da vodi mesnu zajednicu. U proteklom periodu je bila i karakteristična bahatost mnogih političara, jer mi osam godina nismo imali izbore za savete mesnih zajednica, a predsednik skupštine je bio Živojin Stefanović. Ne sećam se da je bilo ko to politički stavio na stub srama i potencirao da zakon mora da važi za sve i da se poštuje. Siguran sam da su ta vremena prošla, da grad sada odlično stoji, sve obaveze isplaćujemo u sekundi, Nemamo ni jednu jedinu tužbu protiv grada niti izvođača niti neke institucije. Imamo tužbe iz 2010., 2011., i 2012. kada mi nismo bili odgovorni. Nama stalno govore da se ne vraćamo u prošlost, ali kako kad vas ta prošlost stalno podseća na prisutnost negativnih pojava?“

Predlog statuta je jednoglasno usvojen i biće prosleđen Skupštini grada Leskovca na razmatranje.

Izmena statuta gradova i opstina je obaveza koju je nedavno propisalo Ministarstvo za drzavnu upravu I lokalnu samoupravi.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
sta cita, cujemo
sta cita, cujemo
3 godine pre

Jel se on to hvali sto ne cita statut, za pravilnike i zakone vec znamo, a culi smo i da ne cita ni izvestaje ni programe preduzeca