Gradonačelnik organizovao godišnji susret sa novinarima

VRANJE

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je, u četvrtak, u da će godina koja je na izmaku ostati upamćena kao jedna od najuspešnijih u pogledu realizacije kapitalnih projekata u Vranju. Osnova za sva infrastrukturna ulaganja je povoljna klima u javnim finansijama. U tom smislu, gradsko rukovodstvo je odgovornim upravljanjem, obezbedilo ekonomsku stabilnost, u skladu sa planovima i prioritetima u svom radu, rekao je obraćajući se novinarima gradonačelnik Milenković.

„Uspeli smo da smanjimo javni dug za 600 miliona dinara. Sve prispele obaveze izmirili smo u zakonskom roku i ostvarili suficit u gradskom budžetu. To je dodatno doprinelo stabilizovanju javnih finansija. Realizacija kapitalnih projekata ne bi bila moguća bez stalne podrške Republike vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tokom protekle tri godine dobili smo rekordnih 440 miliona dinara za pomoć u budžetu i 430 miliona dinara za investicije, što je nezabeleženo u istoriji Grada“, istakao je Milenković.

Gradonačelnik je podsetio da su u 2019. godinu ušli sa potpuno završenim Hirurškim blokom, jednim od najznačajnijih projekata u prethodnih nekoliko decenija. Zahvaljujući sredstvima Evropske unije, Vlade Srbije i lokalne samouprave, građani Vranja, Pčinjskog okruga, ali i Kosovskog pomoravlja sada imaju savremeno opremljen kompleks koji će omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu, a zaposlenima bolje uslove za rad.

„Počela je i izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti, a Vranje je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je blagovremeno izvršila pripreme za realizaciju ovog projekta. Očekujem da će ovaj kompleks dobiti prve stanare već krajem februara 2020. godine. Krenula je i izgradnja Regionalnog centra za vanredne situacije kod Radničke ulice, a vrednost radova po tehničkoj dokumentaciji je 500 miliona dinara“.

„Posle sedam godina iščekivanja, Vranjanci su dobili novu zgradu Pozorišta, najmoderniju na Balkanu, vrednu preko 360 miliona dinara, a samom činu otvaranja prisustvovalo je najviše državno rukovodstvo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Lokalna samouprava je preko Filmskog centra Srbije dobila 11,7 miliona dinara za nabavku filmskog projektora, tako da će u okviru Pozorišta, posle više godina, Vranjanci dobiti i moderan bioskop“, dodao je Milenković.

On je podsetio da je počela rekonstrukcija Gradskog parka. Vrednost prve faze iznosi 43 miliona dinara, od čega je Ministarstvo turizma izdvojilo 30 miliona, a ostatak lokalna samouprava. Biće to moderan prostor, sa fontanom, muzičkim paviljonom, uređenim stazama, rasvetom i dečjim igralištem.

„Krenuli smo i sa rekonstrukcijom Ulice Bore Stankovića, jednom od najvažnijih gradskih saobraćajnica. Vrednost radova su 204 miliona dinara, a planom je predviđena rekonstrukcija u dužini od 710 metara, sa postavljanjem novih vodovodnih, elektro, kablovskih i tele-komunikacionih instalacija. Asfaltirali smo i mnoge ulice u gradu, a nismo zaboravili ni seoske mesne zajednice gde je asfaltom presvučeno više putnih pravaca. U sledećoj 2020. godini za asfaltiranje puteva biće izdvojeno oko 100, a za održavanje 50 miliona dinara, što je duplo više nego u 2019. godini“, poručio je Milenković.

Građanima Vranja mogu da obećam da nećemo stati.  

Od najvažnijih ulaganja pomenuo je  izgradnju novog vrtića u naselju Raška, završetak Ulice Bore Stankovića, Doma kulture u Dubnici, Gradskog parka, atletske staze na Gradskom stadionu, zamenu uličnog osvetljenja.

„Očekuju nas i rekonstrukcija paviljonskog dela Bolnice, izgradnja kružnog toka kod gornje kasarne, uređenje Kosovske, Mišarske i Ulice Partizanski put. U toku su i pripremni radovi za izgradnju Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, zatim na proširenju deponije „Meteris“ i izgradnji novog fudbalskog stadiona. Ulagaćemo i u poljoprivredu, obrazovanje, socijalnu zaštitu, kulturu, sport. Nastavićemo sa podrškom studentima, lekarima, medicinskim sestrama, borcima i ratnim vojnim invalidima. Nastavljamo i sa finansijskom podrškom za porodilje, đake prvake, za zapošljavanje mladih kroz stručnu praksu, jer oni su zapravo razlog i smisao onoga što činimo“, zaključio je prvi čovek Grada Vranja, na godišnjoj konferenciji.

Na kraju je svim građanima Vranja čestitao predstojeće novogodišnje i božićne praznike i poželeo da ih provedu uz svoje najmilije, u miru i blagostanju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare