Gradonačelnik opet obilazio liniju mulja

LESKOVAC

U toku su radovi na izgradnji druge faze Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – liniju mulja. Radovi na ovom projektu započeti su 6. juna 2019., a trenutno se radi na izgradnji kompletne konstrukcije digestora visine 16 metara iznad zemlje i priprema se temeljna konstrukcija za prostorije u kojima će se naći gas generator, kotlarnica i ostale mašinske prostorije, kao i glavni šaht i postolje za rezervoar biogasa i gasnu baklju.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa svojim saradnicima je opet obišao gradilište i najavio da će završetkom projekta „Upravljanje otpadnim vodama“ Leskovac biti prvi grad u Srbiji koji će kompletno zaokružiti proces prečišćavanja otpadnih voda.

„Ovim činom će značajno biti unapređena zaštita životne sredine u gradu, a time ćemo postati ravnopravni partner Evropi koja insistira na ekološkom sistemu vrednosti. Vrednost ugovora za finansiranje izgradnje objekata linije mulja je 4,2 miliona evra ili 497,5 miliona dinara. Krajnji rok za puštanje u rad kompletnog postrojenja, i objekata prve faze – linije vode i objekata druge faze – linije mulja je sredina 2021. godine.“

Maja Milošević Milojić, koordinator projekta, pojasnila je postupak prečišćavanja vode u Postrojenju nakon završetka radova na njegovoj izgradnji.

„Sav mulj koji bude došao iz prve faze, gde se tehnološki obrađuje i prikladno tretira, ulazi u ugušćivač mulja odakle ide u digestore u kojima se vrši proces izdvajanja metana, ugljen-dioksida i ostalih jedinjenja, odakle se iz tog metana proizvodi električna energija od oko 200 kW/h i toplotna energija.“

Miloš Colić, iz kompanije „Sade“ koja je izvođač radova, očekuje da će se projekat završiti u predviđenom roku, u skladu sa vremenskim uslovima koji do sada nisu ometali radove.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare