Građanski vodič kroz budžet put do boljeg razumevanja procesa

LESKOVAC-BEOGRAD

Da li znate šta je građanski vodič kroz budžet? Reč je o dokumentu koji na jasan, jednostavan i slikovit način građanima približava budžet i pomaže da ga bolje razumeju. Ovaj vodič je deo pozitivne međunarodne prakse u cilju jačanja transparentnosti, poverenja između građana i države, ali i edukacije svih građana. Upravljanje javnim finansijama deo je sveukupne reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije.

Najveći deo budžetskih sredstava prikuplja se kroz naplatu poreza, a obaveza Ministarstva finansija je da građanima na razumljiv način pruži sve informacije o prikupljanju i trošenju tog novca, kaže savetnica ministra Ana Jović.

“Mi smo to shvatili kao našu obavezu u stvari da građanima prikažemo na koji način se troše sredstva koja oni, ukoliko bilo šta kupe i plate Porez na dodatu vrednost da ta sredstva se koriste za neke namene koje su opšte dobro, znači da se ulaže u infrastrukturu, u zdravstvo u obrazovanje, da mora da postoje određena sredstva za isplatu penzija, plata, tako da je to prikazano, da mora da postoje neke investicije u poljoprivredu i u svaku granu privrede”, kaže Jovanović.

Ministarstvo ovaj vodič svake godine objavljuje na svom sajtu i dostupan je svima. Ima za cilj da informiše građane, ali i da ih zainteresuje da učestvuju u procesu planiranja, raspodele budžeta i da prate kako se budžet troši.

Vi kao građani imate određene prihode i rashode i u principu možete da potrošite samo ono što imate. Ukoliko imate potrebu za trošenjem dodatnih sredstava, vi ćete morati da se zadužite, bilo kod vaših prijatelja ili kod banaka, a ako bismo to prebacili na nivo Republike, Republika bi morala da se zaduži na međunarodnom tržištu uzimanjem kredita od međunarodnih finansijskih institucija ili emitovanjem hartija od vrednosti, znači morala bi da izađe na tržište kapitala. I to je u stvari neki način na koji smo mi želeli da građanima približimo budžet jer vi kad pogledate budžet, budžet je dokument koji se u formi zakona usvaja u Narodnoj skupštini koji je sveobuhvatan, koji ima preko 200 strana a Građanski vodič kroz budžet RS je kratka prezentacija o najbitnijim stvarima koje se nalaze u budžetu”, objašnjava Ana Jovanović.

U želji da se trošenje javnog novca na svim nivoima učini transparentnijim, ovakav pristup se primenjuje i u lokalnim samoupravama.  Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je kroz Program Exchange 5, koji finansira Evropska unija, izradila model Građanskog vodiča kroz Odluku o budžetu i prateće dokumente.

“Jako je bitno da građani znaju na šta se sredstva troše i odakle sredstva dolaze. To je bitno i zbog toga što u perspektivi on omogućava i jedan korak dalje da sutra građani postanu i više zainteresovani, da više učestvuju u javnim poslovima, da na neki način podignu taj kapacitet lokalnih zajednica za nekim daljim razvojem i ono što je najbitnije jeste poverenje, stvara poverenje u lokalne zajednice. Naravno, ovo je prvi korak. Ovo je korak koji se prevashodno odnosi na upoznavanje građana o tome na šta se troše lokalna sredstva. Kada kažem prvi korak jeste da je ovo putovanje u jednom pravcu ali ono što jeste sada mogućnost i nekoliko lokalnih samouprava i sada pokušava da ide u jednom drugom pravcu da i građani daju svoje inicijative, svoje ideje kako taj budžet treba da izgleda”, objašnjava Aleksandar Marinković, šef Odeljenja za strateško planiranje i javne politike SKGO.

Miloš Cvetanović, načelnik Gradske uprave Leskovca

Cvetanović: U Leskovcu gradjanski vodič kroz budžet do 2013. godine

A kakva je situacija u Leskovcu?

Načelnik Gradske uprave Miloš Cvetanović kaže da grad Leskovac ima Građanski vodič kroz budžet i da je on prvi put formiran 2013. godine na insistiranje i ideju gradonačelnika Gorana Cvetanovića.

“Od tada imamo građanski vodič kroz budžet koji se objavljuje na sajtu Grada Leskovca. On je predviđen kao dokument koji će približiti budžet građanima, funkcionisanje prihodovne i rashodovne strane budžeta, imajući u vidu da se budžet puni najviše od poreza koji građani uplaćuju u budžet”, objašnjava Cvetanović.

Kaže i da “tako na transparentan način pokazujemo građanima da nam je apsolutno važna njihova reč i njihovo mišljenje o trošenju budžeta, ali vodič kroz budžet je onaj dokument koji će im i olakšati snalaženje kroz jedan, mogu da kažem, ekonomski dokument koji sadrži dosta specifičnih ekonomskih pojmova, klasifikacaija koji nisu svima u prvi mah bliski. Na taj način građanima će biti olakšano da kasnije učestvuju i kroz javnu raspravu mogu da utiču na planiranje i trošenje javnih sredstava”.

Pitamo Cvetanovića da li u upravi imaju povratnu informaciju koliko su građani zadovoljni Vodičom kroz budžet?

“Mislim da jesu, a to zaključujem jer putem banera „Predloži budžet“ koji se nalazi na sajtu grada, se javlaju građani koji dosta predlažu šta treba da se uradi”, objašnjava on.

” Uglavnom se građani osvrću na neku komunalnu infrastrukturu u naselju u kome žive, što je i očekivano, ali imamo i dosta predloga vezano za obrazovanje i kulturu, ekologiju, iz skoro svih delatnosti i struktura koje budžet obuhvata. Mislim da je taj građanski vodičom kroz budžet dao značaj jer je približio budžet građanima i doveo do toga i doveo do toga da sami građani preflaganjem određenih stavki učestvuju u procesu kreiranja budžeta”, dodao je Cvetanović.

Prema Indeksu transparentnosti lokalnih samouprava, građanske vodiče kroz budžet u 2020. godini izradilo je nešto više od polovine lokalnih samouprava u Srbiji.

Podsetimo, upravljanje javnim finansijama deo je reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz podršku EU.

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
teraj dalje
teraj dalje
8 meseca pre

nigde nevido da se ovde pominju provizije a bez njih nista nemoze da se uradi