Građanska Vojvodina: Smeniti novosadsku gradsku funkcionerku jer je sa četnicima u Višegradu vređala žrtve masovnih zločina


NOVI SADS

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od gradskih vlasti u Novom Sadu da pod hitno smene zamenicu predsednika Skupštine grada Novog Sada Branku Bežanov koja je u nedelju prisustvovala užasnom nacionalističkom četničkom skupu u Draževini pored Višegrada, nad kojim se zgrozio čitav civilizovani svet, jer su se na njemu slavili monstruozni zločini iz Drugog svetskog rata i ratova iz devedesetih godina 20. veka.

“Činjenica da je prisustvovala tom skupu u okviru delegacije opskurnog četničkog Pokreta za obnovu kraljevine Srbije, čija je Branka Bežanov šefica odborničke grupe u Skupštini grada, ne abolira gradske vlasti od obaveze da je smene sa mesta zamenice predsednika Skupštine grada. Kako je moguće da grad koji je zvanično Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture kao zamenicu predsednika Skupštine grada ima osobu koju nije sramota da slavi zločine?
Branka Bežanov je u Draževini pored Višegrada prisustvovala obeležavanju 73. godišnjice hapšenja kvislinškog četničkog komandanta Dragoljuba Draže Mihailovića. Podsećamo da su upravo u Višegradu i u okolini tokom Drugog svetskog rata, kao i tokom ratova iz devedesetih godina prošlog veka četnici počinili neke od najkrvavijih i najmonstruzonijih zločina.
Ovaj svojevrsni “bal vampira” osudile su i ambasade razvijenih država pa je Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini saopštila da je “užasnuta pretnjama i nacionalističkom retorikom” tokom tog događaja. Ambasada Velike Britanije u BiH saopštila je da su u Višegradu viđene “šokantne scene”.
Uz povike “Bog čuva Srbiju”, “Bog čuva Republiku Srpsku”, u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta pevali su i: “Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.
Ukoliko gradske vlasti u Novom Sadu ne budu smenile Branku Bežanov, smatraćemo da i oni odobravaju zločine koji su počinjeni u Višegradu i okolini.
Da li će to značiti da opravdavaju i “žive lomače”, koje je devedesetih godina monstruozni Milan Lukić pravio u Višegradu, tako što bi u kuće zatvorio starce, žene i decu, a potom kuće zapalio sa svima njima unutra? Da li to znači da odobravaju masovne egzekucije na čuvenoj ćupriji na Drini, ili masovna silovanja Bošnjakinja na Bikavcu i širom bosanskog Podrinja, od Foče do Bijeljine? Ili opravdavaju masovne četničke pokolje nad muslimanima u jesen 1943. godine u Višegradu?
Evropa, čiji je Novi Sad kulturna prestonica za 2021. godinu i omladinska prestonica za ovu godinu, izgrađena je na tradiciji antifašizma. Četnički skup koji je održan pored Višegrada je sušta suprotnost svim modernim evropskim vrednostima, za koje se navodno Srbija i Grad Novi Sad zalažu”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare