Građanska Vojvodina: Pretnje Sejdinoviću znak da režim neće prezati od represije nad svim građanima

NOVI SAD

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina upozorava javnost da najnovije pretnje smrću predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću predstavljaju pretnju svim građanima, njihovim slobodama i pravima koja garantuje demokratski poredak.

“Građani Vojvodine, ali i cele zemlje, nalaze se pred izborom: ili će se izboriti za dostojanstven život i prihvatiti tekovine modernih demokratskih društava ili će pristati na to da postanu podanici.

Pozivamo i sve domaće i međunarodne nevladine organizacije da dignu glas protiv gušenja ljudskih prava i slobode medija u Srbiji i utiču na donosioce odluka u svojim zemljama da ne priznaju legitimitet vlasti u Srbiji koja propagira nasilje i preti svojim građanima.

Nedim Sejdinović ovih dana dobija mnogobrojne pretnje i uvrede. Na fejsbuk stranici „Srbija Naša zemlja“ objavljen je tekst u kojem se on naziva „vojvođanskim separatistom“ i „islamskim fanatikom“ koji „prezire Srbiju i Srbe“, a zatim su usledile desetine komentara u kojima su Sejdinoviću upućene brojne direktne pretnje smrću i proterivanjem, kao i teške uvrede.

Sejdinović je i do sada, kao i celo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, bio meta organizovanih napada, koji su prolazili bez ikakve sankcije, a često su bili targetirani kao “neprijatelji države” i od strane visokih državnih funkcionera. Ovaj poslednji napad vidimo kao nastavak kampanje nasilja pod okriljem vlasti, ali i kao poruku svim građanima koji poslednjih nedelja protestuju širom zemlje da režim neće prezati ni od represije, ukoliko neko pokuša da ga ugrozi na poziciji vlasti.

Sloboda medija i novinarskog profesionalizma jedan je od ključnih preduslova za izgradnju demokratskog društva. Demokratske institucije u zemlji već su urušene, slobodnim građanima koji razmišljaju svojom glavom preti se nekažanjeno, a neretko i po nalogu vlasti kroz botovske odrede na društvenim mrežama i gnusne režimske štampane i elektronske “tabloide”.

Jurišnici vladajuće partije targetiraju novinare i sve one koji se usude da kritički govore o vlasti, zaposleni u javnim preduzećima tretiraju se kao šizofrena publika koja u cirkuskim karavanima po zemlji prati vođu, služeći mu kao dekor u snimanju masovnih scena za potrebe njegovih frenetičnih obraćanja naciji.

Jedino ako danas konačno stanu u zaštitu novinara i slobode medija, građani će poslati poruku da ne pristaju na podaništvo i da ne pristaju na to da budu statisti u naopakim predstavama jednog autokratskog režima.

Odbrana slobode govora ključna je u odbrani od torture. Jer, kad ućutkaju novinare, niko više neće biti pošteđen”, navodi se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine:

Centar za regionalizam
Građanska akcija Pančevo
Zelena mreža Vojvodine
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interkulturnu komunikaciju
Vojvođanski građanski centar
Centar građanskih vrednosti  
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Saopštenje su podržale i Žene u crnom

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare