Gradjani mogu da vide mesto gde je snimljena ,,Pljacka Treceg Rajha,,

NIS

        Gradska kuća u Nišu otvorena za posete-mesto gde je snimljen film„Pljačka trećeg rajha“

                                Hol gradske kuće u Nišu od protekle subote po prvi put je otvoren za zainteresovane posetioce i turiste, koji mogu da ga obiđu svake subote od 10 do 15 sati. Zainteresovani posetioci moći će u ovom objektu,da pogledaju istorijske skulpture,  izložene slike svih dosadašnjih gradonačelnika, a za ovu priliku biće dostupne i neke nove prostorije koje do sada nisu bile otvorene za javnost.

                                Zgradska Gradske kuće u Nišu od 1986. zaštićena je kao kulturno dobro od strane države. Niš je jedan od najstarijih gradova u Evropi svedok važnih istorijiskih dogadjaja,a upravo zbog ove činjenice gradsko rukovodstvo došlo je na ideju da priušti svima koji su zainteresovani, mogućnost da obiđu ovaj obejakat u centru Niša.Za tu priliku odreženi su i vodiči iz Udruženja vodiča koji će posetioce upoznati sa istorijatom zgrade, stilom u kome je građana ali i sa ponekim detaljem koje mlađe generacije ne pamte.

                             „Već dugo postoji interesovanje kako turista tako i građana Niša za obilazak Gradske kuće, te je sada, uz podršku gradonačelnice Niša, realizovana ideja i da ovaj značajni objekat bude deo turističke ponude, a da se posete realizuju kroz organizovane grupne posete“, kažu u Turističkoj organizaciji Niš.

                            „Zgrada kabineta gradonačelnika Niša spada u jedno od najvrednijih arhitektonskih zdanja u gradu. Izgrađena je 1925.godine u duhu neoklasicizma sa bogatom dekorativnom ornamentikom i karakterističnim ulaznim delom.Građena je za potrebe Narodne banke a ono što je zanimljivo to je podatak da je zgrada podignuta na mestu nekada Kneževog dvora, tačnije rezidencije kralja Milana Obrenovića“, kaže Aleksandra Zdravković, vodič.

                            U holu Gradske kuće po prvi put su izloženi portreti svih prvih ljudi grada Niša sve do sadašnje gradonačelnice Dragane Sotirovski koja je i prva dama na čelu grada.

                            Zanimljivo je da je u periodu od 1923. do 1929. i od 1935. do 1936,predsednik niške Opštine bio je i jugoslovenski pravnik i političar Dragiša Cvetković, poslednji premijer Kraljevine Jugoslavije pre puča od marta 1927.godine.

                             „Posetioci će moći da vide  skulpture koje su rađene za potrebe  jubilije 1700 godina  od donošenja Milanskog edikata koji se desio 2013.godine kao i neke od skulptura koje su izložene od ranije“, kaže Aleksandra Zdravković.

                             Zgradu Narodne banke,a sada gradske kuće, projektovao je arhitekta Aleksandar Jovanović, a kamen temeljac položio je guverner jugoslovenske Narodne banke Đorđe Vajfert. Karakteristični su lepo izvedeni biljni ornamenti, timpanoni i prozorski okviri, kao i nizovi stubova, sve u veštačkom kamenu. Zgrada, po svojoj arhitekturi, pripada grupi najlepših javnih objekata u Srbiji. Kada su 1972. vršeni adaptacioni radovi pred useljenje Predsedništva SO Niša, uklonjena je bogato izvedena ograda od kovanog grožđa, velike vrednosti.

                          Duži niz godina u ovoj zgradi su se obavljala venčanja, a danas ona služi prevashodno kao kancelarija gradonačelnika Niša.

                          Zgrada je 1986. proglašena spomenikom kulture i zaštićena je zakonom.Zgrada u jednoj od kancelarija ima i sef u kome se se sve do 60-tih godina prošlog veka čuvao novac banke.

                            U ovom jednom od najvrednijih arhitektonskh objekata Srbije, snimani su i brojni filmovi medju kojima su najpoznatiji “Dvoboj za Južnu prugu” i “Pljačka trećeg rajha”.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare