Građani malo znaju o 5G mreži

BEOGRAD

Javnost Srbije nije dovoljnio upoznata sa potencijalom mreže 5. generacije i šta joj ona donosi, zbog čega je potrebno promeniti svest o 5G, da običan građanin ne bi imao otpor, već da bi znao dobrobiti koje mu donosi, rečeno je danas na onlajn okruglom stolu o 5G mreži.

Pomoćnik ministra za informaciono društvo u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić izjavio je da bi najširu javnost trebalo upoznati sa svim benefitima primene 5G da ne bi bilo sumnje.

Na onlajn okruglom stolu Društva za informatiku Srbije “Gde je i da li je zastala 5G mobilna mreže u Srbiji?” Savić je istakao da su oprateri ključni za razvoj novih mreža.

Prema njegovoj oceni, običan građanin ima otpor prema 5G mreži jer doživljava to kao da se koristi nuklearna energija, a ustvari niko mu ne saopštava da je njena vrednost niži nivo zračenja, bolja raspoređenost baznih stanica…

Naglasio je da je uvođenje 5G mreže važno ako se u Srbiji želi moderna industrija i uspešna digitalna transformacija i razvoj digitalne industrije kao i razvoj domaće IT indiustrije.

Ovo je globalna arena, jedini način da se uključimo su nove tehnologije, zaključio je on.

Sa 5g mrežom će sistemi bezbednosti u saobraćaju biti bolji, ili u industriji, sve će to poboljšati industriju i privredu i zdravstvo, gde će helt sistemi biti povezani 5G mrežom, naveo je Savić.

Prema njegovoj oceni, ne samo novac od prodaje spektra već bi trebalo da se podstaknu investicije u razvoj infraastrukture, da korisnik dobije infrastrukturu na evrospksom nivou.

Savić je dodao da Ministarstvo radi na donošnju zakonodavnog okvira u kojem je i Zakon o elektronskim komunikacijama, ali da je i dalje negativna kampanja intenzivnija.

Kako je ukazao, 80 odsto vesti je o radiotivnosti 5G, a tek svaka 10. je o investicijama.

Savić je apelovao da se operatorio aktiviraju u edukaciji i podizanju svesti stanovništva.

U Srbiji se prodaju narukvice, aksesoari, gežeti za zaštitu od 5G mreže, koja još nije u funciji, zaključio je on.

Predstavnik Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) Dragoljub Stefanović istakao je da je najmanje urađeno na edukaovanju opšte populacije i razbijanja fame o štetnosti 5G.

Ako se to ne sprovede do aukcije, sve će posle biti komplikovaniije, ocenio je on i izrazio žaljenje što u skupu ne učestvuju operatori.

Da li će biti za šest ili devet meseci, ona je na vidiku, ali da bi bila uspešno završena do kraja treba druga strana operatora koji će da uđu u igru, bilo je dobro da su se pojavili, a nisu, rekao je Stefanović.

Napomenuo je da je za regulatorni okvir neophodno i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i gardski sekretarijat, koji treba da obezbede postavljanje baznih stanica, čiji broj će se povećati.

I urednik u magazinu PC Press Voja Gašić tvrdi da su građani potpuno needukovani za 5G mrežu.

On je naglasio da je ključno što se mora razjasniti je da se radio spektar ne upotrebljava od juče već decenijama, a da 5g samo menja način njegve upotrebe.

Zračenje je uvek isto, čak i manje jer nova tehnologija manje zrači, uz benedifit da više korisnika može da se uključi, a radiospektar će biti upotrebljen kao i decenijama do sada, rekao je on i predočio da će korišćenje biti racionalnije.

Samo će nam svima doneti nove benefite, običan korisnik mora da zna da nema veće štete, naprotiv, bolji i racionalnije iskorišćen spektar, nego do sad, ukazao je Gašić.

Predstavnica kompanije SBB Iva Gajić rekla je da je SBB prva uvela digitalne tehnologije, a da sad želi da uđe na tržište mobilne telefonije i da naredne tri godine investira 240 miliona evra.

Ona je ocenila da je 5G sadašnjost u regionu, navodeći da Junajted grupa ulaže 120 miliona evra u mobilnu telefoniju i 10 giga mrežu i vodi vrlo otvorenu komunikaciju.

“Želimo sada da korsinicima ponudimo najbolje usluge i inovacije, uz niže cene”, rekla je Gajić.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković izjavio je da organzovanjem debate ističe nacionalni interes za 5G.

Ovim sagledavamo interes naše države i našeg naroda za razvoj, a vidimo da su ovde sukobljeni širi interesi kompanija, mi pokušavamo da demistifikujemo sve to u vezi sa 5G i izmišljene priče koje problem politizuju, nestručno i bez naučnog osnova, rekao je Marković.

Podržavamo institucije Srbije na ovom poslu i pozivamo operatere da se odrede prema izazovima koje donosi tehnologija 5. generacije, poručio je on.

U okruglom stolu nisu učestvoavali predstavnici Telekoma Srbija, niti ostalih mobilnih operatera.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare