Grad Niš podržao inicijativu UNS-a za postavljanje murala Miloradu Doderoviću na zgradi u kojoj je živeo

NIŠ

Savet za kulturno stvaralaštvo Grada Niša jednoglasno je na jučerašnjoj sednici podržao inicijativu Udruženja novinara Srbije (UNS) da se na zgradi u kojoj je živeo niški novinar Milorad Doderović postavi mural sa njegovim likom.

Milorad Doderović, novinarski doajen, dopisnik australijskog SBS radija na srpskom jeziku, publicista, pisac romana „Sedma sila bez krila“ i dugogodišnji član Uprave UNS-a preminuo je 30. decembra 2020. godine.

Inicijativu UNS-a za crtanje prvog murala jednom novinaru u Nišu, kako kaže predsednica Saveta za kuturno stvaralaštvo Grada Niša Sara Cincarević, članovi Saveta prihvatili su jednoglasno.

„Rekli smo nakon usvajanja odluke da sedma sila ipak ima krila“, rekla je Cincarević za UNS.

Sednici je, dodaje ona, prisustvovala i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je takođe, iako zvanično nije imala pravo glasa, podržala ovu ideju.

„Odlična ideja. Prihvatili smo je i prošla je sve procedure“, rekla je Sotirovski za UNS.

Miloradova supruga Dragica, kaže da je zahvalna svima koji učestvuju i koji su na bilo koji način pomogli da se i na ovaj način održi sećanje na njenog supruga i podrži njegov rad i stvaralaštvo.

„Milorad je bio oličenje poštenja, bio je dobar otac, dobar suprug, profesionalac u svom poslu i meni je čast i zadovoljstvo što sam s njim provela život. Kada bi ga videli na ulici, sugrađani su ‘vadili ruke iz džepova’. To govori koliko je on poštovanje uživao“, kaže Dragica Doderović.

Doderović je bio sav novinar

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović pre podnošenja inicijative rekao je da dobri novinari zaslužuju svaku vrstu priznanja, od murala preko naziva ulica do nagrada, i da bi na takvoj „praksi“ trebalo raditi.

„Doderovićev život bio je potpuno novinarski, bio je sav novinar. Uživao je poštovanje među kolegama, ali nikakav benefit u životu, naprotiv. To je česta novinarska sudbina- da ih poštuju kolege, a da budu omrznuti od vlasti ili ljudi koji zloupotrebljavaju položaj i pozicije u bilo kom poslu, a oni kao novinari o tome ne žele da ćute“, rekao je ranije Brajović za „Danas“.

On je podsetio da Doderović nikada nije dobio nagradu grada u kojem je živeo i stvarao zato što je služio samo novinarstvu i nije se povijao.

Milorad Doderović je tri puta biran u Upravu UNS-a. Bio je i član Izvršnog odbora UNS-a.

Profesionalnu novinarsku karijeru započeo je 1978. godine u niškom omladinskom nedeljniku Zbilja, a nastavio u Grafitu. Bio je dopisnik republičkog i jugoslovenskog lista mladih NON i Mladost, riječkog Vala i zagrebačkog Poleta.

Doderović je bio urednik, politički komentator i izveštač iz republičkog i saveznog parlamenta niških Narodnih novina od 1989. do 2001. godine.

Za australijski državni radio SBS javljao se kao dopisnik od 1994. godine. Od 2001-2009. godine šef je dopisništva Glasa javnosti i Kurira iz Niša.

Imao je autorske emisije na niškim regionalnim televizijama NTV i Zona plus, a bio je i saradnik emisije Hronika regiona RTS-a.

Objavio je više publicističkih dela: „Kako se dogodio Šolević“, knjigu odabranih intervjua „Držim vas za reč“, „Amerikanac u Nišu“, “Sedma sila bez krila“, koja je nagrađena Svetosavskim pečatom na Niškom sajmu knjiga, zatim „Borci plaču posle rata“. Autor je istoimene drame koja je igrana širom Srbije.

Napisao je i roman „Hodžina kći“.

Za bogat novinarski rad i doprinos kulturi 2020. godine nagrađen je zlatnom značkom Kulturno – prosvetne zajednice Srbije.

Preminuo je 30. decembra 2020. godine u 68. godini, u Nišu. (UNS)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare