Grad će pomoći svojim paraolimpijskim sportistima na putu do medalja

NIŠ

Andrej Radulović je osamnaestogodišnji parastonoteniser iz Niša čiji trener kaže da se pred njim nalazi sjajna karijera jer je u njemu prepoznao talenat za ovaj spor. Za Andreja je i nekoliko njegovih suigrača iz Stonoteniskog kluba „Nais“ organizovan prijem kod gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, a prijemu je prisustvovao i Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije. Razgovarali su o novim mogućnostima finansiranja i finansijske podrške sportskim klubovima u kojima treniraju sportisti sa invaliditetom a koji postižu zapažene rezultate na takmičenjima.

                          „ Danas smo sa gradonačelnicom napravili neku strategiju na koji način bi pomogli ovome sportu. Otprilike se smatra da je u svakoj populaciji  10 posto osoba sa invaliditetom, a  njihova borba  govori o tome da svi sutra moramo da se ugledamo na te ljude koji su prevazišli povrede i počeli da treniraju osvajajući medalje. Oni predstavljaju državu Srbiju i svoj grad i to je velika društvena odgovornost svake zemlje.Da bi smo  uspeli u tome da se na paraolimpijskim sportskim takmičenjima stalno zavijori naša zastava, to zahteva  i brigu lokalne samouprave“, kazao je Zoran Mićović.

                         On je dodao da je sa gradonačelnicom Niša novi sistem finansiranja sportova osoba sa invaliditetom u Nišu što je jako dobro za njihov dalji razvoj.

                         „Nama su paraolimpijci odnosno sportisti koji sa invaliditetom pomalo i nevidljivi  jer pripadaju određenim klubovima  koji se pojavljuju, kada su pozivi za finansiranje, kroz njihove matične sportove. Sada  smo postigli dogovor da  oni pripadaju posebnom savezu koji bi okupljajo isključivo sportiste sa invaliditetom kako bi Grad mogao lakše da ih finansira. Napravljen je plan kako ćemo od naredne godine, a do kraja ove  pomoći ćemo ove klubove na druge načine, kroz prevoz, kupovinu karata ili na drugi način. Smatam da je Grad pokazao odgovornost prema sportistima paraolimpijcima  i da su zadovoljni dogovorom. Na njima je da se takmiče, da donose medalje a na nama da ih podržimo“, istakla je gradonačelnica Sotirovski.

                        Andrej trenira u Stonoteniskom klubu osoba sa invaliditetom „Nais“ u Stonoteniskom domu, sa još dvadesetak aktivnih igrača i još 13 registrovanih. Trener tog kluba Vladan Živković kaže da ovaj klub ima velike. Istako je da paraolimpijci osvajaju medalje na svim takmičenjima na kojima učestvuju.

                   

  „Sada Niš ima dobru priliku da se jedan par olimpijaca vrati sa medaljom i nadam se da će nam Grad izaći u susret, a mi ćemo to vratiti uspehom“, kazao je trener Živković.

                   Andrej Radulović je sa 14 godina doživeo saobraćajnu nezgodu na letovanju u Crnoj Gori, gde je zadobio teške povrede stomaka i kičme. Pet godina kasnije se bavi stonim tenisom u kolicima gde beleži odlične rezultate.

                   „Sport mi je pomogao da prebrodim mnogo toga tako da se sada borim i treniram stoni tenis. Najveći uspeh za sada mi je da sam dobio nacionalnu kategoriju tako da mogu da učestvujem na svim međunarodnim i bodovnim turnirima, gde se skupljaju bodovi za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre“, kazao je mladi Andrej. (kraj) vP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare