Gosti N1: Lokalni moćnici opstaju zahvaljujući SNS, svi znamo ko je Palma

BEOGRAd-LESKOVAC

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je u Novom danu N1 da pojedine političare na lokalu moćnima čini pripadnost vladajućoj pariji, jer je SNS stranka koja od pada Slobodana Miloševića drži najveći deo lokalnih samouprava i da toliku vlast nije imao ni sam Milošević na vrhuncu moći 1990. godine. Urednica Jugpresa Ljiljana Stojanović smatra da je najveći problem što nema opozicije i da je situacija na lokalu još gora. Novinarka Radija Slobodna Evropa Novka Ilić navodi primer pragmatičnosti predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića kome je ovo već peti mandat i koji ako nešto obeća, a ne ispuni, to bi svi znali.

„Shvatio je šta je najvažnije, on je u svako selo doneo vodu, kanalizaciju, na Zlatiboru se gradi, Čajetina je mala sredina, on zna ako bi nešto obećao, a da ne ispuni, nema više popravnog, svi bi to znali. On je čovek odatle, voli taj kraj, nije izašao iz šinjela Arkana kao neki. On je pristojan čovek, nema ekstremnog ponašanja. Kažu da je dozvolio neplansku gradnju, ali je evidentno da je Čajetina uređena opština, Zlatibor posebno“, rekla je Novka Ilić i dodala da nisu svi srećni kako Zlatibor sada izgleda, ali da se mnogo urbanizovao.

Kaže da se odnos Stamatovića prema republičkoj vlasti promenio iako on tvrdi da nije.

„Kada je otvorena gondola na Zlatiboru, Vučić je obećao sredstva za Čajetinu i stiglo je oko 120 miliona evra. Kada su pitali Stamatovića šta je on sada, on je rekao da je opozicija republičkoj vlasti i da ga niko ne može kupiti“, navodi Ilić.

Ljiljana Stojanović kaže da više predsednika opština koji su na tim funkcijama već duže vreme na jugu Srbije opstaju na vlasti zbog nepostojanja opozicije.

„To je suštinski problem, kad postoji opozicija, imate kontrolore vlasti, čak i ako nisu dovoljno snažni. Ako ima jake opozicije, vlast ne sme javne resurse da koristi kao svoje. Ja znam neke grupe građana koji su pokušavali da uspostave kontakt sa Beogradom, da se kandiduju na lokalnim izborima, ali se ništa nije desilo. Imali su izbor da ‘nestanu’ ili da im se pridruže pa da amortizuju štetu koju pravi vlast“, kaže Stojanović.

Gruhonjić kaže da su mnogi od lokalnih šerifa bez obzira na skandale koji su pravili opstajali na vlasti i da im je to omogućeno jer Aleksandar Vučić „ne da svoje ljude“.

„To je princip kojeg se on drži. Drugi problem je što se opozicija slabo bavi lokalom. Građani su uplašeni, jer SNS drži sve konce u svojim rukama, ima celu mrežu, zapošljava, otpušta, daje građevinske dozvole. Nema utočišta, institucije su zarobljene i u službi su vlasti i poverenika SNS koje su sive eminencije u gradovima i opštinama kojima se klanjaju. Imamo partiju koja je organizovana kao mafijaška organizacija, a opozicija sa druge strane ne radi na terenu. Novi Sad je bio prvi na udaru Srpske napredne stranke 2012. godine, ne razumam da za devet godina nije uloženo truda da se opozicioni lideri mrdnu sa Terazija. Ja to ne razumem, sećam se režima Miloševića i kad je opozicija pobedila na lokalu, shvatili su da moraju da osvajaju opštinu po opštinu, to je bila zasluga Đinđića koji je imao energiju da pronađe ljude koji dele njegove vrednosti“, kazao je Gruhonjić.

Izvor : N1

O slučaju Dragana Markovića Palme, Gruhonjić kaže da ga ne zanima on, već žrtve.

„Ne bih voleo da neko trguje patnjom žrtava, svi bi trebalo malo više da povedu računa jer je reč o verovatno maloletnim žrtvama. Znamo ko je Palma, on je produkt ratnog profiterstva, bio je blizak sa Arkanom.

Zanima ma kako će žrtve biti zaštićene, znamo kako su stigmi izložene žene koje su zlostavljane, prema njima se moramo odnosti sa pažnjom“, rekao je Gruhonjić dok Ljiljana Stojanović kaže da će se Palme vladajuća struktura možda i odreći, a o slučaju Milutina Jeličića Jutke kaže da je on samo „balon“.

„On nije mogao sam da izdaje te dozvole, javnost se zamajava da se ne bi tražila suština, možda je i u slučaju Palme isto to u pitanju, ali Palma nije jedini i o tome bi moralo da se govori. Skoro u svakom gradu ima takvih primera. Zaštita žrtava je ključni problem jer je Srbija duboko patrijahalno društvo, ženama se spočitava da su na pozicije došle na sumnjiv način“, rekla je Stojanović.

Novka Ilić je saglasna da sa mišljenjem da će Marković biti „pušten niz vodu“.

„Godinama smo svi gledali sta radi Palma i smejali smo se. Ni mediji nisu mnogo obraćali pažnju, sada je došao taj trenutak, čini mi se da će Palma biti pušten niz vodu, sada je sve na tužilaštvu“, zaključila je Ilić.

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Faraonizam
Faraonizam
2 godine pre

“Hubris Syndrome или синдром охолости и осионости (SOOS, као и нарцистички поремећај личности, NPL) не претпоставља историју претходних психичких сметњи и може се, у комбинацији са стицањем моћи развити у било ком узрасту уз поседовање особина охолости и осионости. … Основне карактеристике: арогантни; много говоре; не слушају друге; разумеју се у све; постављају питања само када се бране или нападају оног што је поставио незгодно питање; када их оспоравају – бесни су; хране се дивљењем; примарно усмерени на побољшање сопственог имиџа; чврсто верују да би на суду историје или на суду пред богом били ослобођени оптужби; губе контакт са реалношћу; претерано самопоуздани у свој суд, презиру савете и критике…”
— ”Тамна страна лидера” Огњен Радоњић. НИН број 3618, 30.04.2020.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
2 godine pre

Poštovana urednice, i u jutrošnjem “Novom danu” Vas je pominjala i citirala Minja.
A ja Minju ne propuštam. 🙂

Pertackibot
Pertackibot
2 godine pre

Stvar nije nimalo jednostavna – svaka priča o ženama koje “preko kreveta dolaze do posla” su povik “držte lopova” kojim se skida odgovornost sa ljudi koji raspollažu “poslovima” kao da su feudalno imanje. Ići u krevet za posao je nemoralno i ružno.
A platiti mito da bi se dobio posao? Meni je tako nešto jednako odvratno i ponižavajuće.
Uzvratiti svemoćnom gradonačelniku? Dobiti posao jer je šef dalji rođak sa tvojom strinom? A raditi prekovremeno i vikendom bez plate?
Po meni je pravvo pitanje: gde prestaju “one koje “ležu” za posao”, a počinju “žrtve”?
Gde povlačimo crtu “normalnog” ponašanja ovih savermenih feudalaca, koji za razliku od svojih prethodnika, ZAISTA imaju jus primae noctis?
“Lov na …ve” i “kamenovanje bludnica” je od pamtiveka jalova priča, i koska za žvakanje. Zna se odakle riba smrdi.
Reći “ona se …e da bi dobila posao koji ne može da dobije ona koja se ne …e” je maliciozno, i u suštini relativizuje činjenicu da ona druga osoba koja “jebe da bi dala posao” radi nešto što je krivični prekršja, za šta treba da se robija, kao i da ta osoba uopšte nema nameru da zaposli nekoga koga “ne može da ….” (i doslovno, i figurativno). Dakle, obe su žrtva – jedna je žrtva korupcije i protekcije, a druga žrtva korupcije i zlostavlanja. Ne ide se u zatvor ako si otišao u krevet da bi dobio posao, ali debelo se ide u zatvor ako si nekoga odvukao u krevet da bi mu/joj dao posao.
Ova vrsta problema ima samo jedno rešenje, a verbalno (i neverbalno) “kamenovanje bludnica” nije to.

radio mileva
radio mileva
2 godine pre
Odgovori  Pertackibot

Da tako misle sbi odavno bi pali serifi. Faraoni ce ici u zatvor cim se uperi strelica u krivca. A to nije zenins telesna upotreba zarad prezivljavanja. Nego bas zloupotreba moci piticara za telesma uzivanja ucenjivanjem. Vratite funkciju nacionalnih sluzbi za zaposljavanje. Da se ne kadrira u partiji i kabinetu. Ili ugasite trziste rada. Dzaba primaju visoke plate. Kad nema konkursa,nema selekcije ni kriterijuma. A ako hocete da kaznite politicare, iskoristite zloupotrebljene zene. Ne kaznjavajte njih. Zbog toga se i kriju ovakve stvari. Sto nema podrske zrtvama u drustvu, koje nesvesno podrzava mocnike.

Pertackibot
Pertackibot
2 godine pre
Odgovori  radio mileva

Prestaće i kad većina nas prestane da msili da posao raste na grani, odnosno kada im oduzmemo tu moć. Ja ću samo dodati jednu stvar na ovu temu, kojju sv znamo,da ne dužim previse, jer i sam sebi postajem dosadan.Otkad je sveta i veka, devojke u krevet odvlače bogati i moćni, a bludnice kamenuje – sirotinja. Retko kad sirottinja stigne da kamenuje bogate i moćne. A sveštenici koji vrše ispovesti najbolje znaju kakvi su naši pa i crkvni brakovi, pitajte svog ili bilo kog sveštenika jel mu lako? Jedan sredovečni sveštenik mi je ispričao kako se plaši za pojedine žene, kako će one preživeti u sopstvenoj kući. To je ona druga strana muke, s jedne predator feudalac – s druge muž bez ikakve snage, moći, autoriteta. Frustriran svojim položajem takođe moguće opasan po žensko zdravlje pa i život. Potencijalna bomba, može biti opasan za sve nas.
Mnogi su čuli za jednog kako je pre mnnogo godina “rešavao problem” ,prepostavljam- partnerkinog neverstva.Udarcima u nju kao u boksersku vreću i  pucnjem iz pištolja pored glave. 

jovo
jovo
2 godine pre

A da li se mediji podsmevaju ženama koje budu sa politicarima da dobiju posao, ili da se zaposle ili jer ih ucenjuje cim ih stavi na funkciju, da ce im oduzeti izvor porodičnog budžeta? Nije silovanje, ali je silom uz zloupotrebu funkcije. Da li portali stigmatizuju zene, dopustajući komentarisanje žrtava. Nedavno je ceo kabinet oćutao na pitanje da digne ruku koju nije. Žrtve neće svedočiti sve dok se delite na žene i žene i žene. A muškarac je izuvršilac zločina.