Gojković falsifikovao nalaze, pa se nagodio sa tužilaštvom

NOVI SAD

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Zoran Gojković, član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa, svojevremeno je kao hirurg ortopedije u Kliničkom centru Vojvodine, optužen da je izdavanjem lažiranog lekarskog uverenja počinio krivično delo falsifikovanja isprave. Prema saznanjima Nova.rs, Gojkoviću nije suđeno jer je u avgustu 2013. godine sklopio dogovor sa Tužilaštvom o primeni instituta oportuniteta, čime je izbegao krivično gonjenje uplaćujući određenu sumu novca u humanitarne svrhe.

Krajem prošle godine Viši sud u Novom Sadu doneo je prvostepenu presudu kojom je grupa od 11 osoba, optužena za fingiranje saobraćajnih nesreća i mahinacija sa osiguranjem, nepravosnažno osuđena na ukupno 12 i po godina što zatvorskih, što uslovih, što kazni kućnog pritvora.

Prvobitna krivična prijava u istrazi koju je vodila Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), obuhvatala je još dvojicu osumnjičenih, a među njima je i sadašnji pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković. Gojković je tada optužen da je izdavanjem lažiranog lekarskog uverenja počinio krivično delo falsifikovanja isprave. Gojkoviću nije suđeno jer je u avgustu 2013. godine sklopio dogovor sa Tužilaštvom. Naime, on je iskoristio mogućnost primene oportuniteta, odnosno instituta odlaganja krivičnog gonjenja koji javni tužilac može da primeni za određena krivična dela za koje je propisna maksimalna kazna do pet godina zatvora.

U odgovoru novosadskog Tužilaštva portalu Nova.rs navedeno je da je u slučaju Gojkovića “osumnjičeni izvršio obavezu naloženu rešenjem tužilaštva, a dokaz o izvršenoj uplati dostavio ovom Tužilaštvu”, odnosno uplatio izvesnu sumu novca u humanitarne svrhe, čime se odustalo od njegovog daljnjeg gonjenja. Na istu mogućnost pozvao se i advokat koji je, zajedno sa Gojkovićem, prvobitno takođe optužen za krivično delo falsifikovanja.

Prema navodima krivične prijave i istrage SBPOK, ova organizivana grupa je zloupotrebljavala saobraćajne nezgode da bi preko odštetnih zahteva osiguravajućim kućama, a na osnovu lekarskih izveštaja, naplatili osiguranje. U tome su učestvovali i još jedan lekar specijalista, medicinski tehničar, vozači Hitne pomoći, taksija, gradskih autobusa, inženjer, advokat, izvesni muzičar, pa čak i jedna stjuardesa. Naime, oni su ili bili učesnici navodnih saobraćajnih nezgoda ili su bili zaposlenici Kliničkog centra Vojvodine koji su “povređenima” konstatovali “trzajne povrede” vrata, lažne lomove i istegnuća, na osnovu kojih su ovi kasnije naplaćivali odšetu od raznih osiguravajućih kuća. Kako su tada objavile “Novosti”, organizivana prevara je konačno otkrivena zahvaljujući “Sava” osiguranju, gde su utvrdili da je Zoran Gojković, tada ortoped u KCV, izdao lažni izveštaj jednom od advokata u postupku za odštetu da je uganuo nogu, te je zbog toga bio sprečen da se pojavi na sudu. Istražitelji osiguravajuće kuće su, međutim, saznali da sporni advokat na dan kada ga je Gojković navodno “pregledao” i utvrdio da ima “uganuće noge” uopšte nije ni bio u Urgentnom centru. Iz osiguranja su o svemu obavestili policiju i tada je klupko prevare počelo da se odmotava, obuhvatajući na kraju celu grupu optuženih, uključujući i advokata i sadašnjeg pokrajinskog sekretara. Slučaj je ubrzo preuzeo SBPOK, koji je tokom istrage zaplenio i određenu medicinsku dokumentaciju u KCV.

Foto: Nova.rs

Takođe, SBPOK je tokom istrage prisluškivao i telefone osumnjičenih, a transkripti tih razgovora su kasnije korišćeni kao dokazni materijal tokom suđenja grupi. Posle šest godina, Viši sud je doneo presude za jedanaestoro optuženih, a njihovu pravosnažnost sada treba da potvrdi i Apelacioni sud. U međuvremenu, Zoran Gojković je postao pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Nova.rs je pre objavljivanja ovog teksta pokušala na više načina da dobije Gojkovićev komentar, ali on nije odgovarao na pozive i poruke, kako na službeni mobilni telefon Vlade Vojvodine, tako ni na službeni broj Kliničkog centra Vojvodine.

Nova.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare