Gojazna deca o trošku Zavoda u Čigotu

NIŠ

Prema podacima iz 2013. godine  svako treće dete u Srbiji je preterano uhranjeno i gojazno.  Zabinjavajuće je da gojazna deca ostvaruju sve veći stepen gojaznosti. Samo u 5 odsto slučajeva uzroci su kompleksna oboljenja, a u 95 odsto nepovoljni faktori spoljašnje sredine. Do 2020 godine 9,7 posto mališana do pet godina moglo bi da bude gojazno. Čak 80 posto gojaznih adolescenata  bude sa ovim problemom I u kasnijem periodu život – ovi podaci su danas u Domu zdravlja na promociji Centra za prevenciju I lečenje gojaznosti u Čigoti.

Posledice gojaznosti dece I adolescenata mogu biti  teška oboljenja  popud dijabetesa,  deformitet kičmenog stuba , povreda kolena i druge teže povrede,  kardiovaskularna oboljenja, depresije, psihosocijalnih problema.

Gojaznosti dece umnogome uz neadekvatnu ishranu doprinosi I sedenje uz kompjuter , koje prema istraživanju dnevno iznosi oko 4 sata. To utiče na kvalitet I dužinu sna a za zdrav I normalan život potreban najmanje osmočasovni san.

“Ono što nas posebno brine da gojazna deca ostvaruju još veći stepen gojaznosti I da se taj problem ne može rastom , pubertetom , rešiti.. To znači da ćemo se susresti sa brojnim komplikacijama gojaznosti koje se na žalost javljaju u sve ranijem uzrastu” kaže primarijus Snežana Lešević, pedijatar endikronolog I načelnik Centra za prevenciju I lečenje gojaznosti u Čigoti na Zlatiboru.

  S pokazuju istraživanja Specijalne bolnice Čigota na Zlatiboru. Kao povratak zdravim načinima života i pomoć deci i u fizičkom i u psihičkom smislu, postoji program Čigotica, čija je promocija održana u niškom Domu zdravlja. Ovo je program, kako kažu,  zdravih životnih stilova.

“ Od 2008. godine u našoj zemlji postoji centar za prevenciju I lečenje gojaznosti u koji se upućuju gojazna deca čiji je index telesne mase već od 95. persentila. Deca uzrasta od 12 do 18 godina mogu da borave u Čigoti a lečenje traje 21 dan. Deca se upućuju bez pratioca. Ako deca ispunjavaju uslove troškove lečenja snosi nadležni Fond zdravstvenog osiguranja2, objašnjava dr Lešević

U centar se primaju I deca mlađeg uzrasta ali I decu koja ne ispunjavaju kriterijume , nisu gojazna koja žele da prođu kroz program “Čigotice”, zbog usvajanja zdravih navika življenja I predupređenja gojaznosti

Kako kaže  dve trećine učesnika programa Čigotica , a do sada ih je bilo preko 5200 je gojazno od ranije živote dobi. Loše životne navike , ustaljene su pa je I ršavanje ovog problema teže. U Čigotici se u programu postižu I kratkoročni i dugoročni efekti lečenja. U kratkoročne efekte spada redukvcija telesne mase ,, popravljanje metaboličkih faktora kod gojazne dece , normalizovanje povišenog krvnog pritiska , povećanje aerobnih sposobnosti, bolja kondicija I dobijanje na samopouzdanju “ koja deci pomaže da kada se vrate u okruženje iz koga su došla”.

Da bi se pomoglo deci potrebna je I podrška roditelja, porodice, okruženja, škoke, šire društvene zajednice. Rešavanje problema gojaznosti nije dobro rešavati naglo. Prema rečima stručnjaka iz ove oblasti za dugoročne pozitivne rezultate potrebno je mesečno gubitiod kilogram do kilogram ipo telesne težine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare