Godišnjica Montrealskog masakra obeležena u Leskovcu

 

 

LESKOVAC

Udruženje „Žene za mir“ i Odbor za rodnu ravnopravnost grada Leskovca, u okviru kampanje „Šesnaest dana aktivizma nasilja nad ženama“, uličnim performansom, obeležili su danas 6. decembar, godišnjicu Montrealskog masakra. Ovom prilikom, prisutni su se prisetili svih žena, ubijenih u 2017. godini u Srbiji.

„Danas su konsultantkinje i volonterke došle našminkane da bi pokazale kako izgledaju mnoge žene koje trpe fizičko nasilje“, istakla je Dušanka Stojković Trajković ispred Udruženja „Žene za mir“, uz komentar da su ih prolaznici posmatrali nezainteresovano.

Na ovaj datum 1989. godine, dvadesetpetogodišnji Mark Lepin, koji je kasnije izvršio samoubistvo, na kanadskom univerzitetu u Montrealu, ubio je 14 žena i ranio 13 ljudi, pri tom uzvikujući „Mrzim feministkinje“. Ostavio je pismo u u kojem je objasnio svoju mržnju prema feministkinjama, s listom 19 prominentnih žena, prema kojima je gajio naročitu mržnju. Žene ubijene u masakru, postale su tragični simbol nepravde prema ženama.

Kanadska vlada je 1991. godine proglasila 6. decembar za Nacionalni dan sećanja i akcije protiv nasilja nad ženama.

Od početka godine do danas u porodično – partnerskim odnosima u Srbiji, ubijeno je najmanje 24 žena, istaknuto je danas. Najveći broj njih, čak 21, ubili su bračni ili vanbračni partneri, i sve žene su pri tom poznavale počinioca. U deset slučajeva od ukupno 24 femicida, nasilje je prijavljeno nadležnim institucijama.

Ova statistika se iz godine u godinu ne menja, što znači da su uloženi napori još uvek nedovoljni da se broj femicida u Srbiji smanji, a žene ostvare pravo na život bez nasilja i straha od nasilja, rečeno je.

Kampanja „Šesnaest dana aktivizma nasilja nad ženama“ posvećena je ženama i devojčicama koje su preživele porodično ili partnersko nasilje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare