Godišnjica Gradske opštine Crveni krst

NIŠ

Uređenje vodovodno kanalizacione mreže, izgradnja puteva i podizanje standarda stanovništva –  prioriteti su optine Crveni krst u narednoj godini. Ovo je rečano na svečanosti koja je povodom 14 godina postojanja i rada ove opštine organizovana u  zgradi Banovine

Opština Crveni krst najveća je po površini u gradu i zahvata 23 sela i naselja i u njoj živi 33 hiljade stanovnika. Kako je predsednik opštine rekao specifična je po tome što se u „trianglu ukrštaju vavazdušni, drumski i železnički saobraćaj“.

„Na našoj opštini  imamo aerodrom, avio saobraća, kargo, železnički , putni.   Koridor 10 koji prolazi kroz našu teritoriju, pa smo zbog toga vrlo interesantni za sve investitore. „ rekao je danas na svečanosti prof. dr Miroslav Milutinović , predsednik opštine Crveni krst.

 „Kada se konstituisala gradska opština Crveni krst njen osnovni zadatak, cilj i misija bilo je da bude servis građanima. Mi smo taj zadatak i ostvarili.  U opštini imaamo servis koji ima šalter Objedinjene naplate , Centra za socijalni rad , Pošte, odeljenje matične službe . Pred nas je Policija, tako da smo za naših 33 hiljade građana omogućili da sve svoje potrebe sa javnim institucijama završe u optini u kojoj žive. „

Govoreći o prioritetima opštine Milutinović je rekao da su isti kao i prošle godine, uređenje komunalne infrastrukture . U svakom od 23 sela i naselja postoji neki komunalni problem koji treba rešiti. Nekad je u pitanju kanalizaci, nekad voda ili put.

„Dobro je da smo za iduću godinu u budžetu grada izdvojili 45 miliona za uređenje kanalizacije. Za uređenje  vodovodnog  sistema izdvojili smo 50 miliona. Za asvaltiranje ulica planirali smo 60 miliona“ objasnio je predsednik opštine crveni krst. Pri tom je rekao da će se od 24 planiranih ulica za uređenje, najpre uređivati ulice kod kojih su imovinsko pravni odnosi  rešeni. To je osam ulica.

Miroslav Milutinovćć rekao je da će opština crveni krst naredne godine biti jedno veliko gradilište.

Veliku pažnju ova opština poklanja omladini, pogotovu omladini na selu.

„Naša omladina treba da ostane na selu, ali da bi ostala na selu, mi mora da stvorimo uslove , ambijent. U optinskom budžetu za 2019. godinu opredelili smo 7 miliona 600 hiljada dinara za podršku kulturnih, sportskih, i drugih omladinskih manifestacija.“

Socijalna politika ove opštine specifična je po tome što u opštini živi preko 3000 Roma od kojih većina spada u socijalnu kategoriju siromašnih.

„ Siromaštvo je primetno i u našim selima. Dobro je što standard naših sugrađana iz godine u godinu raste, Mi smo za ovu namenu u 2019. godinu izdvojili pet ipo miliona dinara.

Ova opština je za narednu godinu kod republike aplicirala za dva projekta. To je projekat energetske efikasnosti za osnovnu školu „Milan Rakić“ i „Plametarijum“ koji treba da se realzuje sa susednom Bugarskom.

Na svečanosti povodom Dana opštine bio je prisutan  predsednik bugarske opštine „Prvi maj“, predstavnici grada,  BIAE, Vojske Srbije, MUPa, Univerziteta, dekani fakulteta, Eparhije , delegacije Srpsko – ruskog humanitarnog centra idrugi gosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare