GO Pantelej i Nacionalna služba zapošljavanja finansijki podržavaju samozapošljavanje

NIŠ

U okviru mera za brže zapošljavanje, predviđenih godišnjim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2019, Gradska opština Pantelej i Nacionalna služba za zapošljavanje-Filijala u Nišu izdvojile su namenska sredstva u iznosu od 2 miliona dinara za sufinansiranje samozapošljavanja nezaposlenih lica sa područja ove opštine.

Nakon sprovedene obuke nezaposlenih lica koja su zainteresovana za pokretanje sopstvenog biznisa, pod nazivom „Put do uspešnog preduzetnika“, dvadeset polaznika je konkurisalo za ova podsticajna sredstva a posle bodovanja podnetih biznis planova odabrano je devet koji su finansijski podržani.

Odluke o dodeli sredstava za samozapošljavanje autorima najboljih biznis planova uručio je predsednik Bratimir Vasiljević u prisustvu direktora  i zamenika direktora niške filijale NSZ, Bobana Matića i Nataše Stanković.

“Za samozapošljavanje opština Pantelej je izdvojila milion i 100 hiljada dinara a Nacionalna služb a za zapošljavanje sufinansira sa 900 000 dinara. Danas će devet nezaposlenih stanovnika opštine Pantelej dobiti odluke i mogućnost da otvore svoju radnj, i da krenu sa sopstvenim biznisom” objasnio je Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje filijala u Nišu.   

Osnovni kriterijum da se dobiju sredstva je da su lica nezaposlena, da su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i da imaju završenu obuku “„Put do uspešnog preduzetnika“.

 Nakon sprovedene obuke nezaposlenih lica koja su bila zainteresovana za pokretanje sopstvenog biznisa,  dvadeset polaznika je konkurisalo za ova podsticajna sredstva a posle bodovanja podnetih biznis planova odabrano je devet koji su finansijski podržani.

Kako je propisano kandidati su mogli da dobiju podsticajna sredstva za sve delatnosti, osim trgovine i nekih koje se tiču proizvodnje oružja.

Odluke o dodeli sredstava za samozapošljavanje autorima najboljih biznis planova uručio je predsednik opštine Pantelej Bratimir Vasiljević u prisustvu direktora  i zamenika direktora niške filijale NSZ, Bobana Matića i Nataše Stanković.

“ Ovo je četvrta godina, od 2015. godine kako opštin Pantelej izdvaja sredstva za zapošljavanje svojih žitelja. Raduje nas što drugi “ prepisuju” opštinu kada su u pitanju nova zapošljavanja. Mi smo rekli na početku mandata da nemamo važnijeg posla od zapošljavanja i svako radno mesto nam zlata vredi. S obzirom da mera zapošljavanja “ za poznatog poslodavca” više ne postoji , mi smo se odlučili da sredstva od 1100.000 opredelimo da pomognemo samozapošljavanje ljudi koji imaju sposobnosti i hrabrosti da krenu u nove poslovne izazove” , rekao je predsednik Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević.

Lazar Rajak je još uvek student ali je rešio da pokrene svoj bisnis.

“ Ja sam konkurisao kako bih nabavio mašine za proizvodnju baterija na električnim vozilima. Do dasa nisam nigde radio, imam 23 godine i studiram Bisnis i menadžment i odlučio sam se za pkretanje sopstvenog posla i samozapošljavanje.  

Jedna od kandidata koja je odlučila da pokrene svoj biznis uz pomoć opštine u Službe zapošljavanja je Zorica Dojčinovič. Ona  spada u teže zaposlivu kategoriju onih koji traže posao. Pokušala je i radila na nekoliko radnih mesta, u tekstilnoj industriji, nedavno u “Leoniju”,  a ove godine odlučila je da pokrene sopstveni biznis.

“ Moj plan je da proizvodim zimnicu. S obzirom na moje godine i da imam iskustva, znam to dobro da radim, odlučila sam da razvijam taj posao. Sredstvima koje sam dobila kao podsticajna proširiću proizvodnju. I do sada sam to radila,  ali  po malo. Ne plašim se  toga šta će biti, jer je to posao koji znam da radim. O svojim proizvosimaobaveštavaću preko oglasa, flajera, društvenih mreža i nadam se da će sve da bude u redu.”

Zorica preporučuje,  pre svega drugim ženama, da bez obzira što su u godinama, ne treba odustajati već pronaći svoj put,  kako kaže “ ne odbacivati sebe” u uradi nešto na poslovnom planu i raditi ono šta umeju ili za šta su kvalifikovane.

Zorica nije jedina koja je danas u Gradskoj opštini Pantelej uručena odluka o dodeli sredstava za samozapošljavanje

U opštini Pantelej, kako je rekao direktor Boban Matić, ima  4492 nezaposlenih lica koja aktivno traže posao.

“ Pre godinu dana bilo je 5020, što je 11 ipo procenata manje nezaposlenih sada,   a pre pet godina na evidenciji je bilo skoro sedam hiljada nezaposlenih.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 200.000,00 dinara, odnosno 220.000,00 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih ili 240.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare