Glumci kod gradonačelnika, traže zgradu pozorišta

VRANJE

 

Glumci Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju u ovoj godini postigli su izuzetan uspeh na mnogim festivalima, uprkos uslovima u kojima rade. Zgrada im je stradala u požaru pre pet godina i još uvek probe izvode u improvizovanim uslovima, u neadekvatnim i često hladnim prostorijama. Uprkos tome, predstavom „Ruža uvela“ koja je rađena po tekstovima Bore Stankovića, na 53. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije,,Joakim Vujić“ u Pirotu, zabeležili istorijski uspeh.

Ovim dramskim komadom proglašeni su za apsolutnog pobednika festivala. Pored ove osvojili su još pet nagrada, tri za glumačka ostvarenja, za režiju i za dramski tekst.

Povodom ovog nezapamćenog uspeha u istoriji vranjskog pozorišta i učešća na „Sterijinom pozorju“ glumce su primili gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković i gradska većnica zadužena za kulturu, Zorica Jović.

Čestitajući ansamblu, gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković je rekao da je ponosan na glumce i da lokalna samouprava čini sve kako bi stvorila bolje uslove za njihov rad.

„Ovo je veliki uspeh našeg pozorišta s obzirom na uslove u kojima rade. Obezbedili smo adekvatnije prostorije za probe. Ujedno radimo i na dekontaminaciji pozorišta. Problema ima mnogo i do sada smo za dekontaminaciju izdvojili 40 miliona. Uoči Nove godine Vlada je opredelila još 25 miliona dinara za vranjsko pozorište. Jednom rečju, preduzimamo sve kako bismo završili zgradu i rešili probleme, koje smo nasledili“, rekao je gradonačelnik.

Ministarstvo kulture detaljno je upoznato sa problemima u vezi izgradnje zgrade pozorišta i netačne su informacije da će ono biti završeno 2027. godine, rekla je većnica Jović

,,Dosta se spekuliše sa izgradnjom pozorišta, ali verujte da sadašnje rukovodstvo ulaže sve da se glumci, koji nižu uspeh za uspehom, što pre vrate u svoj matični dom. U tome ćemo imati i podršku države. Nije tačno da resorno ministarstvo i lokalna samouptrava ne rade ništa po tom pitanju. Ulažu se maksimalni napori da se problem reši“.

„Da nam je neko rekao da će predstava „Ruža uvela“ postići takav uspeh ne bi smo verovali. Kada smo čuli prve kritike pozorišnih stručnjaka, počeli smo i sami da verujemo da ćemo postići veliki uspeh“, rekao je direktor Pozorišta, Nenad Jović.

„Mi smo uspeli da se održimo, da pravimo dobre predstave, da ne sedimo kod kuće, ali moram da priznam da nas posle pet godina napušta to strpljenje“, izjavio je umetnički rukovodilac, Bojan Jovanović.

On je izrazio nezadovoljstvo što od kako im je stradala zgrada Ministarstvo kulture nije čak ni mejl poslalo, niti je ministar došao da ih poseti.

Uspesi su podstrek, ali u ovom slučaju i vapaj da zgrada bude završena, čulo se na prijemu na kome su glumci najavili i nova gostovanja.

Završetak vranjskog pozorišta isključivo će zavisiti od lokalne samouprave, rekao je na prijemu, gradonačelnik Vranja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare