Gimnazijske priče „Veliki školski čas“

VRANJE

Učenici Vranjske gimnazije u svojim „Pričama“ prikazuju nastanak najtužnije pesme u srpskoj književnosti i podsećaju na svevremenske poruke „Velikog školskog časa“, koji se tradicionalno održava 21. oktobra u Spomen-parku Šumarice, navode iz ove obrazovne ustanove.

Ovo je priča o tragično prekinutim pričama, kao i o Pesnikinji, nepoznatom glasniku i pesmi, sa kadrovima iz filma „Prozvano je 5/3“, snimcima iz Muzeja „21.oktobar“ i oproštajnim porukama učenika. Ovo je jedna od gimnazijskih priča sa porukama univerzalnih ljudskih vrednosti, nasuprot ratu i fašističkom zlu.

„Kao pesma nad tamom zaborava i tišine čuje se šum Šumarica… Kao pesma Ptice prekinutog leta koja će živeti večno u sećanju i srcima svih nas koji smo je jednom čuli…“

Film su realizovali učenici Emilija Arsić 3/5 u ulozi Desanke Maksimović, Đorđe Antić 4/1 u ulozi prolaznika (koautora „Krvave bajke“, prema intervjuu pesnikinje o nastanku pesme), Tamara Ljubić 3/2 koja je uputila poruku u ime gimnazijalaca, potom učenici 4/4: Vasilije Stanković, Vukašin Nedeljković, Veljko Ristić i Ilija Tomić čitali su oproštajne poruke.

Montažu je radila Emilija Arsić, a mentor đacima je profesorka Ana Stoiljković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare