Gimnazijalac Jovan svojim naučnim radom iznenađuje i studente PMF-a

NIŠ

    Jovan Zdravković je učenik treće godine Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu, specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju. Jedan je od 76 srednjoškolaca koji su za ovu godinu dobili stipendiju Grada Niša za postignute uspehe u školi i na takmičenjima. Kaže da se sada prvi put našao na spisku za gradsku stipendiju i da je ponoson zbog toga, ali da je time ponosnom učinio i svoju porodicu, a školi  se odužio za znanje koje tokom prethodne tri godine stekao.Stipendija je njemu samo dodatna motivacija da nastavi sa radom, a novac, kako kaže, dođe i ode.  Pred njim je još jedna godina u gimnazijskim klupama ali i budućnost za koju već ima pripremljen plan.

    „Ove godine sam se plasirao na dva republička takmičenja iz biologije. Učestvovaću na državno takmičenje iz biologije kao polaznik Regionalnog centra za talente u Nišu jer sam na regionalnom takmičenju osvojio drugo mesto, a tri prvoplasirana kandidata dobijaju pravo da se takmiče sa vršnjacima iz zemlje. Državno takmičenje se ove godine održava u Vranju. Drugo republičko takmičenje je „klasično“ i organizuje ga Ministarstvo prosvete“, kaže Jovan.

     Dodaje da takmičenja na kojima učestvuje zahtevaju dosta i truda i rada, da mu ostaje malo slobodnog vremena, ali da je zaljubljen u biologiju i obaveze koje ima ne padaju mu preteško.

    „Kada sve organizujete na dobar način ima vremene za sve. Da je teško doći do uspeha, teško je. Ove godine su takmičenja bila zahtevnija nego ranije jer je i gradivo teže u trećoj godini i obimnije. No, to je nešto što me tera da radim još više“, ističe ovaj gimnazijalac.

      Posebno je zadovoljan radom u Regionalnom centru za talente čiji je član. Smatra da mu se tu pruža šansa da proširi svoje znanje, da izađe iz okvira školskog gradiva i da nauči nešto i više i novo. Smatra da je takav rad pravi način da se pripremi za fakultet. Dodaje da će biologija biti i njegov  izborni predmet za državnu maturu budući da pripada prvoj generaciji srednjoškolaca koji će na ovaj način okončati srednjoškolsko obrazovanje.

     „U Regionalnom  centru za talente za takmičenje pišemo naučni rad a to ni malo nije lako, počev od samog izbora teme koju ćemo naučno obraditi do konačne izrade. Takav način rada zahteva od nas da izvedemo i naučno istraživanje, da se ono obrazloži a potom izvede i zaključak.Tu je  i odbrana samog rada. Sve to je za one koji su zaljubljenici u nauku veoma interesantno ali je moje mišljenje da se malo plaže na to“, dodaje Jovan.

    „Uticaj jedne vrste biljaka na drugu vrstu ili alopatski uticaj jedne biljke na drugu biljku“ je naziv naučnog rada kojim se Jovan ove godine bavio i koji ga „odveo“ na državno takmičenje.

    „Tema je vrlo interesantna, dokaziva je u laboratoriji a odbrana je takođe izazovna i interesantna.Rad u Regionalnom centru za mene je pravi izazov. Kada sam pisao  rad deo vremena sam proveo na Prirodno-matematičkom fakultetu i mogu vam reći da su oni bili začuđeni kada su videli šta već sada radimo. Studenti su se sa problemima koje mi obrađujemo sreli tek kada su došli na fakultet tako da je ovo odlična  priprema za budućnost. Prošle godine sam piso i biljkama u Sićevačkoj klisuru i bio sam prezadovoljan jer za mene to nije bio samo naučni rad već i neka vrsta promovisanja ove klisure i grada Niša”, ističe Jovan.

     Jovan je već napravio i neke planove za budućnost.Kaže da će studirati u Beogradu a dvoumi se između Medicine i molekularne biologije. Dodaje da će se nakon studija, bude li otišao, vratiti u svoj Niš. (kraj) VP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare