Gimnazija “Svetozar Marković” dobila je akreditaciju za međunarodnu maturu

NIŠ

 Gimnazija “Svetozar Marković” u Nišu dobila je akreditaciju za međunarodnu maturu i nalazi se među tri gimnazije u Srbiji koje će raditi po ovom programu. Pored niške, akreditaciju za međunarodnu maturu imaju još i  Deseta beogradska gimnazija kao i Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu. Prva generacija učenika po ovom programu biće upisana u junu, a diplome koje na kraju školovanja dobiju priznate su na preko 4000 svetskih univerziteta, kaže Marijan Mišić, direktor Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu.

               “Na ovaj program upisaćemo maksimalno 20 učenika, a prijemni ispit će biti u junu. Tih 20 učenika treći i četvrti razred završavaće po programu međunarodne mature. Umesto 14 predmeta koliko sada imaju učenici u gimnazijama, u ovom programu će imati šest predmeta koje biraju od 10 koje će im ponuditi škola”, kaže Mišić.

            Osim ovih, učenici će imati i nekoliko obaveznih premeta. Jedan je “teorija znanja”, potom “kreativnost, aktivnost i društvena odgovornost”, predmet u okviru kojeg  gimnazijalci uče neke veštine ali mogu da se bave i humanitarnim radom i za to  dobijaju određeni broj poena.

            “Kada završe treći i četvrti razred oni polažu sve te premete, pišu završni rad koji se zove “prošireni esej” i sve se to eksterno ocenjuje. Šta to znači. Mi u školi skupimo sve njihove radove i pošaljemo centrali u Hagu odakle se radovi distribuiraju širom sveta na pregled i kada dobiju svoje ocene dobijaju i diplomu koju trenutno priznaje preko 4.000 univerziteta u svetu  u odgovarajućem stepenu, neki u potpunosti, neki delimično, ali je važno da diploma ne zahteva nostrifikaciju”, objašnjava Mišić.

              Program je izuzetno zahtevan ali će učenicima koji imaju ozbiljne ambicije i dovoljno kapaciteta na ovaj način da se pripreme za jedno ozbiljno studiranje.

            “Da li je program bolji ili ne u odnosu na nacionalni, znaćemo  za nekoliko godina kada budemo mogli da napravimo poređenje. Neka iskustva državnih škola iz regiona koje su ranije implementirale ovaj program govori o tome da su učenici na tom programu izuzetno uspešni kako tokom srednje škole tako i u toku studiranja”, dodaje direktor Gimnazije “Svetozar Marković”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare